16.101-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 41.609-re nőtt a beoltottak száma

Az elmúlt 24 órában 16.101 személy kapta meg Romániában a Pfizer BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által közzétett adatokból.

Ezzel 41.609-re nőtt a beoltottak száma.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 89-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 56 helyi, 33 pedig általános jellegű volt. További öt reakció esetében “még folyamatban van a kivizsgálás”.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 136 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_graf1


Valeriu Gheorghiţă: Kevés oltóanyag megy kárba, jelenleg ez a szám 87

Nagyon kevés COVID-19 elleni vakcina megy kárba, jelenleg 87 ilyen adagról tudnak – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján.

A katonaorvos elmondta: fennáll a kockázata annak, hogy néhány adag oltás előre nem látható okokból kárba megy, például azért, mert eltörik a fiola. Jelenleg azonban nagyon kevés ilyen esetről tudnak: az eddig szétosztott 64.000 oltásadagból mindössze 87 veszett kárba – tette hozzá Gheorghiţă.

Azt is közölte, hogy az erre vonatkozó adatokat az országos elektronikus nyilvántartás összegzi.


A COVID-19 elleni oltáskampány széles lakossági rétegeket érintő, harmadik fázisa április elején kezdődhet

Április elején kezdődhet a COVID-19 elleni oltáskampány harmadik, a lakosság széles rétegeit immunizáló szakasza – közölte Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján.

A katonaorvos kifejtette: egyelőre csak becslésekről lehet beszélni az oltás ütemét illetően, ugyanis ez több tényezőtől – az oltóanyagok érkezésének ritmusától, az oltási kapacitástól – függ.

Az első szakaszhoz, amelyben az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat oltják be, 376 oltási központot készítettek elő, ebből 251 már működik.

Gheorghiţă arról is beszélt, hogy az online feliratkozási platform jelenleg az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer dolgozóinak jelentkezését fogadja. Ők a jogi személyként beregisztráló munkaadójukon keresztül kérhetik a nyilvántartásba vételt.

Azok az egészségügyben vagy szociális ellátásban dolgozó személyek, akik olyan magánrendelőben dolgoznak, amelynek nincs elektronikus aláírása, a telefonközponton (call-center) keresztül kérhetik felvételüket a várólistára. A call-center személyzetét a védelmi minisztérium, illetve első szakaszban a különleges távközlési szolgálat (STS) biztosítja, és minden megyében üzemképes.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, becslései szerint az oltáskampány második szakasza január 15-e után kezdődhet el az egészségügyi-szociális otthonok beutaltjainak immunizálásával. Ez 1884 szociális otthon körülbelül 40.000 lakóját jelenti. Beoltásukat mozgóalakulatok fogják végezni. A mozgóalakulatok megalakítása már elkezdődött, hogy legyen idő a kiképzésükre.

A második szakaszban a szociális otthonok lakói után a 60 év fölötti személyek és krónikus betegek kaphatják meg a vakcinát, ez a kategória körülbelül 4 millió főt számlál – mondta még a szakember.


Szerdán újabb 150.000 adag oltás érkezik Romániába

Szerdán 150.000 adag COVID-19 elleni vakcina érkezik Romániába, és január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600.000-et – közölte az országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján.

Gheorghiţă emlékeztetett, hogy 2020. december 26-án érkezett meg az országba az első, inkább csak szimbolikus, 10.000 adagot tartalmazó szállítmány, ezt december 29-én 140.000 újabb vakcinaadag követte. ‘Holnap, január 6-án jön a második valóban jelentős szállítmány, körülbelül 150.000 dózis’ – közölte a katonaorvos.

Tájékoztatása szerint a koronavírus elleni oltóanyagok heti rendszerességgel fognak az országba érkezni, január folyamán összesen körülbelül 600.000 adagra lehet számítani.

Valeriu Gheorghiţă hangsúlyozta, hogy csak beoltásra alkalmas személyek kaphatják meg a vakcinát. Ez azt jelenti, hogy a beoltandó személynek nem lehetnek olyan egészségügyi panaszai, amelyek ellenjavallttá teszik az oltást, ugyanakkor az illetőnek akarnia is kell, hogy megkapja azt. Nem oltható be az a személy, aki valamilyen fertőzéses betegségen megy éppen keresztül, és az sem, aki kevesebb mint egy hónapja fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal – mondta a szakember.


Nem ellenjavallt a koronavírus elleni vakcina az immunszupprimált betegek esetében

Az immunszupprimált betegek esetében nem ellenjavallt a koronavírus elleni vakcina, de nem tudni, milyen fokú védelmet biztosít – nyilatkozta kedden a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság elnöke.

Dr. Valeriu Gheorghiţă leszögezte, a koronavírus elleni vakcina nem ellenjavallt az immunszupprimált betegek esetében, csak nem lehet tudni, hogy mikor alakul ki az immunválasz, milyen fokú védelmet nyújt az oltás.

A szakember arról is beszélt, azoknál a személyeknél, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, nagyon vékony tűt használnak az oltás beadásakor.

“Megelőzésképpen azonban azok esetében, akik súlyos véralvadási rendellenességekkel küszködnek, el kell halasztanunk az oltást, és majd a kardiológus vagy hematológus szakemberrel együttműködve hozzuk meg a páciens számára legkedvezőbb döntést” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a 65 éven felüli személyeknél nagyobb-e a mellékhatások kialakulásának kockázata, Gheorghiţă azt mondta, ennek éppen az ellenkezője igaz, a rendelkezésre álló tanulmányok és adatok értelmében a 60-65 év feletti személyeknél arányaiban kisebb volt a mellékhatások száma, mint a fiatalabb korosztálynál.

Az oltókampányt koordináló szakember szerint azok is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát, akiknek nincs egészségbiztosításuk.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: