22.593 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Országszerte megkezdték az oltást a Moderna vakcinával

Az elmúlt 24 órában 22.593 személy kapta meg Romániában a koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által csütörtökön közzétett adatokból.

Ezzel 629.279-re nőtt a beoltottak száma Romániában. Közülük 463.763-an az első dózist kapták meg a Pfizer-BioNTech vakcinájából, 165.516-an pedig az emlékeztető oltást is. Ugyanakkor 6443 személy megkapta az első dózist a Moderna által kifejlesztett védőoltásból.

Az elmúlt 24 órában a Pfizer-BioNTech-kel beoltott személyek közül 83-nál jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 11 helyi, 71 pedig általános jellegű volt, a Moderna vakcina után pedig egy személynél lépett fel általános jellegű mellékhatás.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 2114 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_feb4


Országszerte megkezdték az oltást a Moderna vakcinával

Országszerte megkezdték az oltást a Moderna által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával – közölte csütörtökön a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A CNCAV közleménye szerint az első dózist február 4-e és 16-a között adják, az emlékeztető oltásra – a gyártó utasításának megfelelően – 28 nappal később kerül sor.

A Modernával beoltott személy egy nyugtát kap az emlékeztető oltás dátumával, és erről még külön is értesítik az oltás előtt két nappal.

A Pfizer-BioNTech és a Moderna oltás hatékonysága körülbelül azonos. Míg a BioNTech-Pfizer vakcina (Comirnaty) 95%-ban hatékony a COVID-19 betegség megelőzésében, addig a Moderna oltásnál 94,1%-ot mértek.


A 18 és 55 év közöttiek immunizálására ajánlják az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát

A 18 és 55 év közöttiek immunizálására ajánlják az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát – közölte csütörtök este a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

A bizottság közleménye szerint az első és második dózis közötti időszak nyolc hét lesz.

A CNCAV emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlata szerint a védőoltást 18 évnél idősebb személyek kaphatják meg, a két dózis közötti ajánlott időszak pedig 4 és 12 hét közé esik.

Az AstraZeneca vakcina szaporodásra képtelenné tett adenovírus vektor platformot használ, amelynek mindkét részoltása egyforma, amely ‘közvetíti’ a sejteknek a koronavírus adatait, és amely hatására az immunrendszer ellenanyagot termel.

Az oltást nyolc és tíz dózisos flakonokban forgalmazzák, amelyek 2 és 8 Celsius-fok között hat hónapig őrzik meg stabilitásukat.

A vakcinát csak intramuszkulárisan szabad beadni, az alkalmazási előírás szerint.

Az elosztás hőmérséklet-ellenőrzés mellett, szabványos módszerekkel történik, hűtőkocsikban, konténerekben és hűtött dobozokban.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. január 29-én javasolta az AstraZeneca által kifejlesztett COVID-19 elleni védőoltás feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását. Az AstraZeneca vakcina a harmadik COVID-19 elleni védőoltás, amely rendelkezésre áll az Európai Unió tagállamaiban, beleértve Romániát is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: