3183-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában

Eddig 116 halálos áldozata volt a koronavírusnak

Románia területén 3183 személynél mutatták ki eddig a koronavírussal való fertőződést – jelentette ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi jelentés óta 445 új esetet jegyeztek.

A fertőzöttek közül 283-at gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 126-ot Bukarestben, 58-at Temes megyében, 34-et Iaşi, 5-öt Krassó-Szörény, 6-ot Prahova, 16-ot Konstanca, 8-at Dolj, 8-at Kolozs, 7-et Brassó, 5-öt Galac, 2-t Bihar, 2-t Arad, 2-t Argeş és egyet-egyet Brăila, Maros, Neamţ és Fehér megyében.

Péntek délben 116 volt a koronavírusos halottak száma Romániában.

Jelenleg 83 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

Jelen pillanatban 13.531 személy van intézményesített karanténban Romániában, 114.646-an pedig otthoni elkülönítésben vannak, orvosi megfigyelés alatt.

Ez idáig 31.657 koronavírus-tesztet végeztek el az országban.


Romániában jelenleg három fertőzési góc van: Suceava, Arad és Déva – nyilatkozta pénteken Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkat ismertető sajtótájékoztatóján.

“Jelen pillanatban három fertőzési gócot tartunk számon: Suceava, Arad és Déva” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy Suceaván és Aradon személyesen ellenőrizte a helyzetet, és hamarosan Dévára is ellátogat.

A miniszter rámutatott, Arad és Déva esetében egyelőre nem indokolt a vesztegzár alá vonás, amit Suceava városára már elrendeltek. Egy ilyen döntés meghozatala előtt több szempontot is figyelembe kell venni, például az esetek számát, ennek növekedési ütemét, az egészségügyi személyzet körében diagnosztizált esetek számát, a településre be- és onnan kiáramló személyek számának növekedését.


A fertőzöttek 75 százaléka 40 és 79 év közötti. A koronavírus-fertőzésben elhalálozott személyek átlagéletkora 66 év, többségük más, krónikus betegségben is szenvedett. Az igazolt esetek 45,7 százalékánál kontaktszemélyről van szó, és ezek száma növekedőben van. Az egészségügyi személyzet a fertőzöttek 16,2%-át teszi ki, vázolta fel Tătaru.

Rámutatott ugyanakkor, hogy Suceaván kezdenek visszaállni a dolgok “a normális kerékvágásba”.


A 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 1418, a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó intézkedést megszegő személyt helyeztek intézményes karanténba, tájékoztatott pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

További 52 személy megszökött az intézményes karanténból, őket további 14 napra vesztegzár alá helyezték.

A testület szerint Románia területén jelenleg 13.531 személy van intézményes karanténban, 114.646 pedig lakhelyi elkülönítésben.

Eddig 31.657 tesztet végeztek el a koronavírus kimutatására.

Az elmúlt 24 órában 913, COVID-19-cel kapcsolatos hívás futott be az 112-es sürgősségi számra, illetve 5385 a 0800 800 358-as tájékoztató számra.


Ez idáig összesen 221 külföldön élő román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal, a halálesetek száma továbbra is 25 – tájékoztatott pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 221 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 129-en Spanyolországban, 57-en Olaszországban, 14-en Franciaországban, nyolcan Németországban, négyen Nagy-Britanniában, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban, Belgiumban és az Amerikai Egyesült Államokban betegedett meg.

A koronavírus-járvány kitörése óta 25 román állampolgár halt meg külföldön, kilenc Olaszországban, hat Franciaországban, négy az Egyesült Királyságban, öt Spanyolországban és egy Németországban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: