38.338 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 302.570-re nőtt a beoltottak száma

Az elmúlt 24 órában 38.338 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által szerdán közzétett adatokból.

Ezzel 302.570-re nőtt a beoltottak száma, közülük 296.756-an az első dózist kapták meg, 5814-en pedig az emlékeztető oltást is.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 57-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 10 helyi, 47 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 928 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 327 helyi, 601 pedig általános jellegű volt, egy eset kivizsgálása folyamatban van.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_jan20a


Az önkormányzatokban dolgozók is megkaphatják az oltást a második szakaszban

Az oltási kampány második szakaszában az állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói is megkaphatják a koronavírus elleni oltást, vagyis azok az alkalmazottak, akik nélkül nem működhetnek ezek az intézmények – jelentette ki szerdán Florin Cîţu.

A kormány határozatot fogadott el szerdai ülésén az országos oltási stratégia módosításáról és kiegészítéséről.

Az ülést követő sajtótájékoztatóján a kormányfő hangsúlyozta, bevezetnek az oltási tervbe egy újabb, IIIA elnevezésű szakaszt, amelyben szintén kulcsfontosságú ágazatokban, de többnyire a versenyszférában dolgozók kaphatják majd meg a vakcinát. A miniszterelnök példaként említette a banki alkalmazottakat és a szupermarketekben dolgozó kasszásokat.

Cîţu leszögezte, a szerdán elfogadott módosítás értelmében a második szakaszban oltathatják be magukat az állam működése szempontjából fontos állami intézmények kulcsfontosságú dolgozói is. “Javaslom az érintett intézmények vezetőinek, hogy a listák összeállításakor legyenek tekintettel arra, hogy csak a kulcsfontosságú alkalmazottakról van szó ebben a szakaszban, nem a teljes személyzeti állományról” – nyomatékosította.

A kormányfő azt is elmondta, hogy az oltási kampány második szakaszában a beoltottak 75 százalékát a 65 éven felüli és krónikus beteg személyek teszik majd ki, 25 százalékát pedig a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók.

Florin Cîţu arról is beszélt, hogy az oltási terven bármikor lehet módosítani, ha a helyzet alakulása és az oltóanyagok leszállítása ezt kéri vagy lehetővé teszi. Hozzátette, jelen pillanatban biztosnak tekinthető, hogy március 29-éig Románia kap 2,4 millió adagot a Pfizer-BioNTech vakcinájából, de igényét fejezte ki további 400 ezer dózisra a Moderna oltóanyagából – amelynek szintén március végéig kellene megérkeznie -, és hamarosan elérhető lesz az AstraZeneca oltása is. “Az eredeti tervhez képest a második szakasz felgyorsult, és mi készen állunk felgyorsítani a harmadik szakaszt is, ha a vakcinák megérkeznek” – nyomatékosította.


Az élsportolók is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát az oltáskampány második szakaszában

Az oltáskampány második szakaszában a nemzeti és olimpiai csapatok sportolói, valamint az egyénileg kvalifikált sportolók és ezek munkatársai is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát – közölte szerdán az ifjúsági és sportminisztérium.

A kormány szerdai ülésén elfogadott intézkedés jó hír a romániai sportélet szereplőinek, és nagy siker a minisztérium számára, hiszen lehetővé teszi, hogy a sporteseményeken való részvétel és az ezekre való felkészülés biztonságos legyen, minimális egészségügyi kockázattal járjon – idézi az RMDSZ közleménye Novák Eduárd tárcavezetőt.

A miniszter hozzátette, az oltás után a romániai sportolók biztonságban készülhetnek a tokiói olimpiára, amely az idei év legfontosabb megmérettetése.


31 megyében elérte a maximumot az előjegyzési kapacitás a következő három hétre

Az ország 31 megyéjében elérte a maximumot az előjegyzési kapacitás a következő három hétre – közölte szerda este a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV).

A testület tájékoztatása szerint szerdán 14 órakor Fehér, Bihar, Krassó-Szörény, Kovászna, Gorj, Hargita, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi és Suceava megyében voltak még szabad időpontok.

A CNCAV megjegyzi, a vakcinák becsült leszállítási ütemterve alapján kérték a Különleges Távközlési Szolgálattól (STS) az előjegyzési platform frissítését úgy, hogy az oltásra a kampány első és második szakaszában jogosultak foglalhassanak időpontot március 1-je utáni dátumra a meglévő oltóközpontokba.

A testület közleménye szerint “rövid időn belül” minden megyében újabb oltóközpontok nyílnak, így február 8-ától kezdődően közelebbi dátumra is lehet majd előjegyzést kérni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: