38.346 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 459.567-re nőtt a beoltottak száma Romániában

Az elmúlt 24 órában 34.346 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által hétfőn közzétett adatokból.

Ezzel 459.567-re nőtt a beoltottak száma Romániában. Közülük 434.503-an az első dózist kapták meg, 25.064-en pedig az emlékeztető oltást is.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 39-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül hat helyi, 33 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 1213 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 377 helyi (fájdalmas reakció a szúrás helyén), 836 pedig általános jellegű volt (láz, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, gyengeség, bőrkiütés).

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_jan25


95%-os védettség esetén húszszor kisebb esély van arra, hogy COVID-19-es tünetek alakuljanak ki

Egy oltóanyag 95%-os hatékonysága azt jelenti, hogy egy olyan személynek, aki megkapta a vakcinát, húszszor kisebb esélye van arra, hogy COVID-19-es tüneteket produkáljon, egy olyan személyhez képest, akit nem oltottak be – írja az egészségügyi minisztérium hétfői Facebook-bejegyzésében.

“A 95%-os hatékonyság nem azt jelenti, amint azt esetleg sokan hiszik, hogy az esetek 5%-ában a vakcina hatástalan és így fölösleges. Valójában a 95%-os hatékonyság azt jelenti, hogy egy be nem oltott személyhez képest egy immunizált személynél húszszor kisebb a kockázata annak, hogy COVID-19-es tüneteket produkáljon. Az eredmény klinikai tesztekből következik’ – magyarázzák a szakemberek.

A minisztérium azt a klinikai vizsgálatot hozta fel példának, amely a Pfizer BioNTech vakcina jóváhagyásának alapja volt, és amelyben 43.448 embert oltottak be két csoportra osztva: a fele az oltást kapta, a másik fele placebót (sóoldatot).

‘Megállapították, hogy abból a 21.720 emberből, akik a vakcinát kapták, csak nyolcnál alakultak ki a COVID-19 specifikus tünetei (amit RT-PCR teszt is megerősített), a másik csoportban, amely a fiziológiás sóoldatot kapta, 162-nél jelentkeztek a COVID -19 specifikus tünetei (amit RT-PCR teszt is megerősített)”- mutat rá az egészségügyi minisztérium bejegyzése.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: