39.712 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 338.252-re nőtt a beoltottak száma

Az elmúlt 24 órában 39.712 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által csütörtökön közzétett adatokból.

Ezzel 338.252-re nőtt a beoltottak száma, közülük 328.408-an az első dózist kapták meg, 9844-en pedig az emlékeztető oltást is.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 59-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 10 helyi, 49 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 987 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 337 helyi, 650 pedig általános jellegű volt, egy eset kivizsgálása folyamatban van.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_jan21a


Románia az európai átlag fölött áll a COVID-19 elleni oltási kampányt illetően

Az európai átlag fölött áll Románia a COVID-19 elleni oltási kampány teljesítményét illetően, megelőzve sokkal fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező államokat – nyilatkozta csütörtökön az AGERPRES hírügynökségnek Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

‘A hét elején közzétett adatok értelmében Románia a beadott oltások számát illetően a 18. helyen áll világszinten, európai szinten pedig a hatodikon, és hasonló a helyzet most is, az európai átlag fölött állunk’ – mondta az államtitkár, aki szerint olyan országokat előztünk meg, mint például Franciaország vagy Belgium, amelyeknek pedig sokkal fejlettebb egészségügyi rendszere van.

Ez pedig az oltási kampányban tevékenykedők – elsősorban az egészségügyi alkalmazottak – erőfeszítéseinek köszönhető, fűzte hozzá Baciu.

Az államtitkár szerint Románia nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ‘minél hatékonyabban’ kezdje el és folytassa le az oltáskampányt, ami az országba szakaszosan érkező vakcina mennyiségtől is függ.

Keddig a kampány első szakaszában oltásra jogosultak 75%-a kapta meg a vakcinát, és ez az arány Baciu szerint a hónap végére meg fogja haladni a 85%-ot.

A becslések szerint március végéig Románia összesen 2,5 millió dózist kap a Pfizer BioNTech termékéből, illetve 400.000-et a Moderna vakcinából, tájékoztatott Baciu, hozzáfűzve, hogy az országba érkező dózisok száma hétről-hétre nőni fog.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: