43.747 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Ezzel 487.711-re nőtt a beoltottak száma Romániában

Az elmúlt 24 órában 43.747 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által kedden közzétett adatokból.

Ezzel 487.711-re nőtt a beoltottak száma Romániában. Közülük 447.044-en az első dózist kapták meg, 40.667-en pedig az emlékeztető oltást is.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 70-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül tíz helyi, 60 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 1283 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 387 helyi (fájdalmas reakció a szúrás helyén), 896 pedig általános jellegű volt (láz, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, gyengeség, bőrkiütés).

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_jan26


Megkaphatják a védőoltást a terhes nők és a szoptatós anyák

Megkaphatják a Pfizer-BioNTech és a Moderna által kifejlesztett Covid-19 elleni védőoltást a terhes nők és a szoptatós anyák – közölte kedden az egészségügyi minisztérium (MS), bár hozzátette: ajánlatos, hogy ezt megelőzően konzultáljanak egy szakorvossal.

‘A messenger RNS-t alkalmazó vakcinák hatásmechanizmusa miatt az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központja (CDC) úgy véli, hogy kevés a valószínűsége annak, hogy az oltás különleges kockázatot jelentsen a terhes nők számára”- írja a MS Facebook-oldalán.

A bejegyzés ugyanakkor megjegyzi, hogy a két oltóanyagot kifejlesztő vállalatok nem végeztek specifikus vizsgálatokat az oltás hatásainak megfigyelésére terhes nők és szoptatós anyák esetében, ezért ajánlatos szakorvos véleményét kikérni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: