88.884 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát az elmúlt 24 órában

Újabb módszereket vezetnek be az oltáskampány kiterjesztése érdekében

Az elmúlt 24 órában 88.884 személy kapta meg Romániában a koronavírus elleni vakcinát – derül ki a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) által kedden ismertetett adatokból.

A jelzett időszakban 68.966-an kapták meg a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást, 10.038-an az AstraZeneca, 9880-an a Moderna vakcináját.

Az utóbbi nap során 61.642-en az első dózist, 27.242-en a második dózist kapták meg.

Ezzel 4.395.865-re nőtt a beadott oltások száma Romániában. Az oltási kampány kezdete óta 2.737.514 személyt oltottak be, közülük 1.079.163-an az első adagot, 1.658.351-en pedig a második dózist is megkapták.

Az elmúlt 24 órában 141 esetben regisztráltak mellékhatást az oltást követően, ezek közül 11 helyi, 130 általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 13.128 esetben jegyeztek mellékhatást a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltásának beadását követően, 1346 helyi és 11.782 általános jellegűt. 133 eset kivizsgálása folyamatban van.


Valeriu Gheorghiţă: Telefonon és az oltóközpontoknál is lehet majd előjegyzést kérni a koronavírus elleni vakcinára

Újabb módszereket vezetnek be a koronavírus elleni oltásra való előjegyzésre azok számára, akiknek nehézséget okoz az oltási platformon való regisztráció.

Az oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă kedden úgy nyilatkozott, mivel sokak számára – főleg vidéken, de nemcsak – nehézséget okoz az oltási platformhoz való hozzáférés, bevezetnek két újabb időpontkérési módszert. Így lehetőség lesz oltási időpontot kérni telefonon, call centeren keresztül, anélkül, hogy ehhez fiókot létesítsenek a platformon, illetve személyesen, a kiválasztott oltóközpontnál is.

“Utóbbi főleg a falun élők számára lehet segítség, akik elmehetnek az oltóközponthoz, felírják őket a listára és közlik, hogy melyik napon kell oltásra jelentkezniük” – magyarázta Valeriu Gheorghiţă.


Valeriu Gheorghiţă: Fontolóra vesszük, hogy az úgynevezett non-COVID kórházak beutaltjait a kórházban lehessen beoltani

Valeriu Gheorghiţă, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke úgy nyilatkozott kedden, hogy a hatóságok tervei szerint lehetővé teszik a krónikus betegek beoltását azokban a kórházakban, amelyekben nem koronavírusos pácienseket kezelnek.

Az oltáskampányt irányító katonaorvos a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta: fontolóra veszik, hogy az úgynevezett non-COVID kórházak krónikus beteg beutaltjait a kórházban lehessen beoltani.

Arról is tájékoztatott, hogy a Pfizer-BioNTech vakcináját alkalmazó oltópontoknál keddtől már napi 84 személyt tudnak beoltani a korábbi 72-höz képest. Erre azért volt szükség, mert az országba rövidesen nagyobb mennyiségű dózis érkezik ebből a vakcinából.

Jelenleg 992 oltóközpont működik, ezeken belül pedig 1476 oltóponton folyik a lakosság immunizálása. Ha mindezeket maximális kapacitáson használják, akkor naponta több mint 140.000 ember beoltására van lehetőség – tájékoztatott a szakember.


Cîţu: Munkahelyükön is beoltathatják majd magukat a magánvállalatok alkalmazottai és azok családtagjai

A jövőben a munkahelyükön is megkaphatják az oltást a magáncégek alkalmazottai és családtagjaik, amennyiben a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyását adja ehhez – jelentette be kedden Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîţu arról számolt be, hogy fontos megbeszéléseket folytatott az érintett intézményekkel és érdekvédelmi szervezetekkel az oltáskampánnyal kapcsolatban. A tárgyalások egyik eredménye, hogy a magánvállalatok alkalmazottai a munkahelyükön is megkaphatják majd a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben az illető cég számára a közegészségügyi igazgatóság kiállítja a szükséges engedélyt.

Minderre az oltáskampány kiterjesztése érdekében van szükség – szögezte le a miniszterelnök.

A tervek szerint a cégeknél kialakított oltóközpontokban nemcsak a cég alkalmazottai, hanem azok családtagjai is beoltathatják magukat. Ha az illető településen nincs külön oltóközpont, csak vállalati, akkor ott a település közösségének más tagjai is megkaphatják a vakcinát – mondta még Florin Cîţu.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: