Hargita megyei jó példák nagyméretű beruházásokra

Élni kell az európai uniós finanszírozási lehetőségekkel

Felmérést készített Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a megye legkevesebb tízmillió euró értékű beruházásairól. Ezt azért tartották fontosnak, hogy segítséget nyújthassanak a projektek koordinálásában és a pályázásban, ugyanis a Juncker-tervként (2014-ben jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke) ismert európai gazdaságélénkítő program keretében lehet pályázni a legkevesebb tízmilliós euró értékű beruházásokra.

A felhívásra érkezett válaszok alapján Hargita megyei önkormányzatoknak – Hargita Megye Tanácsa, Gyergyóremete, Újszékely, Székelyudvarhely, Balánbánya, Kápolnásfalu, Csíkmadaras, Gyergyóalfalu, Maroshévíz –, de magánvállalkozásnak – a gyergyószentmiklósi Industry Transilvan Kft. – vannak tervei ilyen nagyméretű beruházásokra. Ilyen jó példa Remete községben az ásványvíz palackozására alkalmas gyár vagy a balneológiai központ megépítésének terve, Újszékely községben pedig napközi otthon építésébe fektetnének be. Székelyudvarhelyen terelőutat terveznek, Csíkszereda is az infrastruktúra javításába és a turizmus fellendítését szolgáló létesítményekbe fektetne be. Alfaluban napelempark létesítésével oldanák meg a közvilágítást, valamint a közintézmények villamos energiával való ellátását.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is arra biztatja a Hargita megyeieket, hogy használják ki a pályázati lehetőségeket a fejlesztések érdekében.

– Komoly lehetőségek vannak az európai uniós finanszírozásokban, a megyei tanács pedig nyitott a segítségnyújtásban, a projektek koordinálásában – mondta a megyeelnök.

Kérem ossza meg ismerőseivel: