Városunkban járt Mădălin Morteanu roma jogvédő

A gyergyószentmiklósi gyújtogatásról készül jelentést írni

Íme a facebookos bejegyzése látogatásáról:

Dragi colegi,

Am revenit in aceasta seara de la Gheorgheni – Harghita, acolo unde in data de 31 martie a avut loc un incident indreptat impotriva romilor, motivat de ura rasiala. Ipotezele de lucru, concluziile si recomandarile le voi cuprinde in raportul ce va fi realizat si diseminat. Ca prime ganduri, am intalnit romi care traiesc intr-o stare permanenta de teama ca si locuintele lor pot fi incendiate, am intalnit barbati romi care nu parasesc locuintele de teama de a nu suferi abuzuri din partea cetatenilor maghiari, am intalnit femei rome, care sunt sigurele ce parasesc locuintele si asigura aprovizionarea cu mancare in aceasta perioada, chiar daca sunt injurate pe strada de cetatenii maghiari, am intalnit copii traumatizati care nu inteleg de ce aproximativ 400 de oameni au facut “bum – bum” locuintelor lor. Exista patrule ale politiei locale si jandarmeriei care monitorizeaza permanent zonele locuite de romi, in vederea prevenirii vreunui nou atac, chiar daca situatia este temperata in acest moment.

In acest moment, sub aspect juridic, incidentul nu este instrumentat si din perpectiva infractiunilor motivate de ura, insa in perioada urmatoare voi face demersuri legale astfel incat acest aspect esential sa fie luat in calcul in cadrul investigatiei (din punctul meu de vedere nici politistii, nici procurorul de caz, nu stiu cum sa instrumenteze un caz care are la baza infractiuni motivate de ura).

Imi manifest dezamagirea fata de expertii romi din Prefectura Harghita si din Primaria Gheorgheni, care nu au acordat niciun sprijin pe parcursul procesului de documentare, sub motivatia ca “sunt pe teren” sau au “alte intalniri”. Din discutiile cu romii din comunitatile din Gheorgheni, acestia nu au fost niciodata vizitati de vreun astfel de functionar rom. Acest aspect poate pune sub semnul intrebarii eficienta unei bune parti a acestei categorii de functionari la nivel national si de asemenea, eficienta ANR de a gestiona un astfel de mecanism institutional. ANR trebuie sa identifice solutii de a face functional acest mecanism institutional, la fel cum trebuie sa isi consolideze capacitatea in problematica respectarii drepturilor omului si interventia in astfel de situatii limita.

Nu in ultimul rand, o alta dezamagire este ca organizatiile locale ale romilor din Harghita nu au luat contact cu victimele incidentului pana la data de 11 aprilie 2017.

Ma opresc aici. Revin cu detalii.

Madalin Morteanu

gyujtigatas gyujtigatas1 gyujtigatas2 gyujtigatas3 gyujtigatas4 gyujtigatas5

Fotók: Mădălin Morteanu
Címfotó: facebook.com/madalin.morteanu

Kérem ossza meg ismerőseivel: