Felfedezni a betegben az embert

Alzheimer café Gyergyószentmiklóson

Minden hónap utolsó szerdáján délután 5 órától tartják Gyergyószentmiklóson az Alzheimer café rendezvényt a Szent Erzsébet Idősek Otthona és a Caritas Iskola szervezésében. A dr. Kiss Gabriella kutatása nyomán életre kelt eseménysorozatra szakápolókat, egészségügy más terültén dolgozókat, érintett családtagokat, illetve demens betegeket is szeretettel várnak az öregotthon klubjába.

Amint a korábbi két alkalommal már kiderült, a résztvevők számíthatnak előadásokra és kiscsoportos tevékenységre is. Kiss Gabriella úgy fogalmazott, hogy elméleti és gyakorlati része is lesz a mostani együttlétnek.

A központi téma február 27-én 17 órától a demens betegek személyközpontú gondozása lesz. Az ötletgazda pár mondatban ki is fejtette, mire számíthatunk. A hagyományos orvoslás szerint a demens beteg esetén elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés, ez a kór ugyanis a központi idegrendszert támadja meg, és lerombolja a személy egyéniségét. Ezzel szemben a modern gyógyászat úgy tartja, a demencia egy nehézség, amely a személyközpontú gondozás által befolyásolt. A személyen van, kell legyen a hangsúly, és „nem akadhatunk el a diagnózisnál, a zavaró viselkedésnél, hanem fel kell fedeznünk a betegben az embert”  összegez dr. Kiss Gabriella ehhez nyújtva segítséget mindazoknak, akik az Alzheimer café alkalmakat felkeresik.

Kérem ossza meg ismerőseivel: