A BBTE több mint 28.000 helyet hirdet meg alap- és mesteri képzésen

A felvételik 2022. július 11. és 28. között zajlanak


A BBTE több mint 28.000 helyet hirdet meg alap- és mesteri képzésen a felvételi nyári ülésszakán 

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a 2022–2023-as tanévre 5.231 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett több mint 10.250 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor alapképzési szinten 2.910 hely a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 40 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 177 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, 15 helyet kínál a szociális ellátórendszerből érkezőknek, emellett 151 helyet a határon túli román nemzetiségű személyek számára.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2022–2023-as tanévre mesteri képzésre 3.635 tandíjmentes és 6.208 tandíjköteles helyet hirdet meg. Az egyetem tandíjmentes helyek közül 238-at a kiemelt területeknek kínál, 5 helyet a szociális ellátórendszerből érkezőknek tart fenn, 89 helyre pedig a határon túli román nemzetiségű személyek jelentkezhetnek. A BBTE 50 helyet hirdet meg a didaktikai mesteri képzéseken.

A jelentkezők alapképzésen 251 program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés), valamint 239 mesteri program (nappali, illetve csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

A 2022–2023-as tanév újításokat hoz a BBTE oktatási kínálatában, ugyanis egy új szak indul alapképzésen, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon (Társadalmi adattudomány – 3 év, nappali képzés), emellett nem kevesebb, mint nyolc új mesterképzési program is elindul a Matematika és Informatika Kar, a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar, a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar, illetve a Mérnöki Kar keretében.

A felvételik 2022. július 11. és 28. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát; ezt a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg.

A 2022-2023-as tanévre vonatkozó felvételi tekintetében a Babeş–Bolyai Tudományegyetem karai különféle írásbeli vagy szóbeli teszteket dolgoztak ki a hallgatók tudásának és kognitív képességeinek tesztelésére. A karok különböző súllyal veszik figyelembe az érettségi vizsga átlagát.

A felvételi vizsgák tematikái és az írásbeli tesztek bibliográfiája az egyes karok hivatalos oldalain érhetők el.

A 2022–2023-as tanévre érvényes beiratkozási és beiskolázási díjakat az egyes karok határozzák meg; ezek elérhetők a https://www.ubbcluj.ro/hu/taxe/taxe_de_admitere, illetve a https://www.ubbcluj.ro/hu/taxe/taxe_de_scolarizare linkekre kattintva.

További információk a https://admitere.ubbcluj.ro/hu/ linken érhetők el.


Új szakok a BBTE képzési kínálatában a 2022-2023-as tanévtől

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) új szakokkal várja leendő hallgatóit alap- illetve mesteri képzésen egyaránt.

A BBTE oktatási kínálatában egy új szak indul alapképzésen, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon (Társadalmi adattudomány – 3 év, nappali képzés), emellett nem kevesebb, mint nyolc új mesterképzési program is elindul:

Adattudomány az iparban és a társadalomban (angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon

Finn nyelvészeti tanulmányok (finn nyelven) a Bölcsészettudományi Karon

Business analytics és információmenedzsment a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon

Közgazdaságtan didaktikai mesteri a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon

Közgazdaságtan didaktikai mesteri (magyar nyelven) a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon

Zeneművészet a kortárs térben a Református Tanárképző és Zeneművészeti Karon

Terméktervezési mérnöki a resicabányai Mérnöki Karon

Terméktervezési mérnöki/Product Design Engineering (angol nyelven) a resicabányai Mérnöki Karon

A felvételik 2022. július 11. és 28. között zajlanak. A felvételi naptár tartalmazza a jelentkezési időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek megerősítését, a fennmaradó helyek újraelosztási időszakát; ezt a BBTE-n belül az egyes karok határozták meg.

További információk a https://admitere.ubbcluj.ro/hu/ linken érhetők el.


A BBTE felvételit szervez doktori képzésre

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) idén két felvételi ülésszakot szervez a doktori képzésekre; az első körre 2022. júliusában, a másodikra folyó év szeptemberében kerül sor.

A doktori tanulmányokra felvételizők számára az egyetem idén 315 ingyenes helyet biztosít, illetve további tandíjköteles helyeket kínál.

A BBTE keretén belül 31 doktori iskola működik, amelyek biztosítják a 32 akkreditált terület úgy diszciplináris, mint interdiszciplináris megközelítését. Ezek közül öt szervez két felvételi ülésszakot a 2022-2023-as tanévre (júliusban és szeptemberben), a többi iskola a 2022 szeptemberére betervezett felvételit szervezi meg.

A felvételi vizsga módját minden program számára az illető doktori iskola határozza meg és közli.

Az egyetemi doktori képzés Babeș–Bolyai Tudományegyetem által kínált harmadik képzési ciklus, amelynek célja a tudás továbbfejlesztése eredeti, önálló tudományos kutatások által.

A BBTE doktori iskoláiba való felvételiről a doctorat.ubbcluj.ro/hu oldalon lehet tájékozódni.


Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és PR iroda

Kérem ossza meg ismerőseivel: