A belügyminiszter enyhíti húsvétkor az ortodox hívek számára a kijárási korlátozásokat

RMDSZ: Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, és veszélybe sodorja az országot

Ludovic Orban miniszterelnök kedd este úgy nyilatkozott: amennyiben tiszteletben tartják a belügyminisztérium és a román ortodox egyház közötti megállapodásban foglaltakat, nem áll fenn a koronavírus terjedésének kockázata.

‘Az együttműködést úgy gondolták ki, hogy ha tiszteletben tartják az abban foglaltakat, akkor nem áll fenn a vírus terjedésének veszélye’ – jelentette ki a kormányfő a Realitatea Plus műsorában.

Ludovic Orban azt mondta: csendőrök és rendőrök fogják felügyelni a szabályok betartását, ugyanakkor a plébániák képviselői is részt vesznek majd a szent láng házról-házra való eljuttatásában.

A miniszterelnök egyúttal köszönetet mondott azoknak a külföldön élő román állampolgároknak, akik úgy döntöttek, hogy nem jönnek haza húsvétra. ‘Bölcsen cselekedtek, jótettet követtek el, főleg annak tudatában, hogy sokan közülük olyan országban élnek és dolgoznak, ahol nagyon terjed a járvány. Megértették, hogy sokkal jobbat tesznek családtagjaiknak, barátaiknak azzal, ha nem jönnek haza húsvétra, és ezt nagyon köszönöm nekik. Örülök, hogy felhívásaink meghozták a várt eredményt’ – mondta Ludovic Orban.

Marcel Vela belügyminiszter kedden jelentette be, hogy a szaktárca megállapodást kötött az ortodox egyházzal az ortodox húsvéti szertartások kapcsán. A belügyminiszter közölte: a Jeruzsálemből érkező szent lángot az egyházközségek önkéntesei és a rendvédelmi állomány járőröző tagjai juttatják el a híveknek szombat este 20 órától. A híveknek a lakóhelyük előtt kell várniuk a szent lángot, a megelőző intézkedések betartásával. A kórházakhoz, a szociális központokhoz és a karanténközpontokhoz szintén a belügyi szervek képviselői juttatják el a szent lángot.

A szentelt vízzel és borral meghintett kenyérből, az úgynevezett pászkából pénteken és szombaton 7 és 17 óra között részesülhetnek az ortodox hívek – mondta a miniszter. Ezt a templomok előtt, erre kijelölt helyen osztják majd az egyházi alkalmazottak és önkéntesek, akiknek védőmaszkot kell viselniük. A híveknek a hozzájuk legközelebb eső templomhoz kell menniük a pászkáért, és ez esetben is ki kell tölteniük a felelősségvállalási nyilatkozatot, pontos úticéljuk megjelölésével. Az egyházi alkalmazottaknak és önkénteseknek fehér karszalagot kell viselniük a pászkaosztás alatt, amely a rendvédelmi szervek felügyeletével zajlik majd, a szervezők mellett utóbbiak gondoskodnak a társadalmi távolságtartásra vonatkozó és egyéb intézkedések betartásáról – szögezte le kedden Vela.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt várja Ludovic Orban miniszterelnöktől, hogy ne erősítse meg a belügyminisztérium és az ortodox egyház között húsvétra megkötött megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására – derül ki az RMDSZ szerdán közzétett állásfoglalásából.

Az AGERPRES hírügynökséghez is eljuttatott közlemény szerint az RMDSZ úgy véli: a belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom. ‘Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot’ – olvasható a dokumentumban.

‘A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal vetné vissza” – érvel a szövetség, amely szerint a megállapodás következtében elhúzódhat a szükségállapot, a megszorító intézkedések tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet.

“Egyértelmű, hogy ez az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie. A miniszterelnöktől azt várjuk, hogy ne megerősítse a megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására. Mert semmi sem indokol egy ilyen döntést egy hónappal a szükségállapot elrendelése után, annak újabb hónappal való meghosszabbításának pillanatában’ – szögezi le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség állásfoglalása.

‘Áldott húsvétot kívánunk ortodox barátainknak! Azt reméljük, hogy saját maguk és családjuk, de az egész ország lakosságának érdekében is figyelembe veszik, hogy a járványhelyzet csúcsa csak ezután következik, a korlátozások enyhítésével pedig csak súlyosbítanak a helyzeten. Ezért arra kérjük őket, hogy maradjanak és ünnepeljenek otthon!’ – teszi hozzá az RMDSZ.


Marcel Vela belügyminiszter azt mondta szerdán, hogy Klaus Iohannis államelnök is, és Ludovic Orban kormányfő is beleegyezett a román rendőrség és az ortodox egyház közti húsvéti megállapodásba.

‘Természetes, hogy miniszteri minőségemben értesítem a miniszterelnököt és az államelnököt, mielőtt meghoznék egy döntést. Az elnök úr is, és a kormányfő is tudott arról, amit tegnap este bejelentettem. (…) Közösen elfogadott megállapodásról van szó, értesült róla a miniszterelnök úr is, az elnök úr is, és ők egyetértettek abban, hogy az intézkedés hasznos az állampolgárok és a vírus terjedésének megakadályozását célzó tevékenység számára’ – mondta Vela az Antena 3 műsorában.

A belügyminiszter kifejtette: az emberek nem mennek be a templomba a jeruzsálemi szent lángért, hanem azt önkéntesek és papok fogják elvinni az udvarok, lépcsőházak elé.

‘Semmiféle szabály nem sérül’ – jelentette ki Vela.

A szaktárca vezetője szerint a belügyminisztérium azért ajánlotta fel, hogy segédkezik a szent láng terjesztésében a karantén alatt lévő területeken, hogy ne sérüljenek a katonai rendelet előírásai. ‘Mivel vesztegzár alatt lévő területek is vannak, felajánlottuk, hogy mi visszük ki oda a szent lángot, hogy ne szegjük meg a katonai rendeletet, ne a papok járjanak ki és be a karantén alatt levő helyekre. Szerintem a rendeletek egyikét sem hágtuk át, éppen ellenkezőleg, támogatjuk és segítjük az egyházat’ – mondta a miniszter.

Azt is hozzátette: csak 65 év alatti személyek mehetnek a templomok elé, és ugyanolyan távolságra kell állniuk egymástól, mint a boltok előtt.


Forrás: www.agerpres.ro

Címfotó: Digi24

Kérem ossza meg ismerőseivel: