A COVID-19 elleni oltásnak jelenleg nagyon kevés ellenjavallata van

Magyarul is elérhető az oltás teljes leírása

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, a COVID-19 elleni oltási kampány országos bizottságának vezetője úgy nyilatkozott szombaton, hogy jelen pillanatban az oltásnak nagyon kevés ellenjavallata van.

‘Minden tétovázás, minden kérdés, minden vonakodás abszolút jogos, a lényeg az, hogy képesek legyünk mindenkinek megadni a szükséges válaszokat. Bíznunk kell az egészségügyi személyzetben, beszélnünk kell a családorvosokkal, beszélnünk kell azokkal az orvosokkal, akik ismerik a kórtörténetünket, hogy az oltási javaslat a leghelyesebb döntés alapján szülessen meg’ – mondta Gheorghiţă a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetnél, ahova szombat reggel érkezett meg az első 10.000 adag COVID-19 elleni vakcina.

A szakember hozzátette: az oltásnak jelenleg nagyon kevés ellenjavallata van. A beoltás előtt megvizsgálják az illető kórtörténetét, ebben a háziorvosok működnek közre. Külön kivizsgálásra nincs szükség a vakcina beadása előtt, az oltási központnál ugyanis helyben szűrik ki azokat, akiknek lázuk van, vagy pillanatnyi egészségügyi állapotuk miatt az oltás ellenjavallt.

A vakcina mellékhatásairól az orvos úgy nyilatkozott: azok az eddigi tapasztalatok alapján enyhék vagy közepes erősségűek. A leggyakrabban a szúrás helyén érzett kellemetlenség, fájdalom, duzzadás, egyes esetekben bőrpír léphet fel. Jelentkezhetnek általános mellékhatások is, mint például láz, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom. Néhány esetben súlyos mellékhatás fordult elő olyan embereknél, akiknek kórtörténetében valamilyen súlyos allergia, anafilaxiás sokk szerepel. ‘Ismerjük ebben a pillanatban ennek az oltásnak a biztonsági profilját’ – tette hozzá a COVID-19 elleni oltási kampány országos bizottságának vezetője.

Az első 10.000 adag COVID-19 elleni vakcina szombat reggel érkezett meg a fővárosi Cantacuzino katonai-orvosi kutatóintézetbe.


Forrás: www.agerpres.ro


Az oltásnak a prospektusa, amely minden részletre kiterjed, ITT olvasható magyarul, és ITT román nyelven.

Kérem ossza meg ismerőseivel: