A fertőzöttségi rátától függetlenül nyitva maradhatnak az iskolák

A HoReCa ágazatban tevékenykedő vállalkozások is nyitva tarthatnak

A kormány járványügyi szakértői testülete egyöntetűen támogatja, hogy a települések fertőzöttségi rátájától függetlenül nyitva maradjanak az iskolák és jelenléttel folytatódjon az oktatás – közölte szerdán a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a testület javaslata értelmében eltörlik a jelenléti oktatás feltételeként korábban megszabott 6 ezrelékes küszöböt, és az osztályban/iskolában igazolt fertőzéses esetek függvényében döntenek az online oktatásra való áttérésről.

Ezzel párhuzamosan gyakrabban ellenőrzik majd az illetékes hatóságok a járványügyi szabályok betartását az iskolákban – mondta a miniszter.

Arról is döntés született, hogy kérni fogják az Országos Gyógyszerügynökségtől “a nem invazív nyáltesztek szűrővizsgálatszerű alkalmazásának jóváhagyását”.

A tárcavezető közlése szerint a javaslatot az országos vészhelyzeti bizottságnak kell jóváhagynia, majd a kormány határozatba foglalja. A folyamat várhatóan pénteken lezárul, így jövő héttől már az új szabályok szerint működnek az iskolák.


A szállodák, éttermek és kávézók 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is működhetnek majd

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) várhatóan még szerdán jóváhagyja azt a javaslatot, miszerint hat ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is nyitva tarthatnak a HoReCa ágazatban tevékenykedő vállalkozások – közölte a szerdai kormányülést követően Florin Cîţu.

A miniszterelnök elmondta, a CNSU módosítani fogja korábbi határozatát, lehetővé téve a szállodák, éttermek és kávézók számára, hogy 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is működhessenek, ha alkalmazottaik be vannak oltva koronavírus ellen, és csak beoltott vendégeket fogadnak. “A beoltottakat nem kell büntetni – ettől az elvtől nem akarok elállni” – fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, az intézkedést egyelőre a HoReCa-ágazat kérte, de szándékai szerint más területeken is bevezetik, például magánrendezvények vagy koncertek esetében is alkalmazni lehet majd.

Florin Cîţu arról is beszélt, hogy rövidesen elküldik a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely saját költségükön való tesztelésre kötelezi majd az egészségügyi és a tanügyi dolgozókat.

“Nem akartunk ide jutni, soha nem akartunk ebbe a helyzetbe kerülni. Rendelkezésünkre állt és áll a vakcina, de ha nem oltatjuk be magunkat, nem tehetünk semmit, kénytelenek vagyunk ebbe az irányba haladni. A beoltottak hozzáférhetnek különféle szolgáltatásokhoz és tevékenységekhez, a mások számára kockázatot jelentő oltatlanok pedig nem” – fogalmazott a kormányfő.


Továbbra is kapnak támogatást a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak és az online tanuló gyermeküket felügyelő szülők

Sürgősségi rendelettel meghosszabbította szerdai ülésén a kormány a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak állami támogatásáról szóló intézkedés hatályát, és elfogadta a gyermekfelügyeleti szabadságról rendelkező jogszabályt.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter a kormányülés után emlékeztetett: azoknak a munkáltatóknak az alkalmazottai, illetve azok a szabadfoglalkozásúak jogosultak fizetett kényszerszabadságra, amelyek tevékenységét a hatóságok korlátozzák a járványhelyzet miatt. A kényszerszabadság ideje alatt az alkalmazottak a bérük 75 százalékát kapják meg, de az országos bruttó átlagbér 75 százalékát nem haladhatja meg az állami juttatás. A miniszter becslései szerint várhatóan mintegy 32 ezer alkalmazott és 15 ezer szabadfoglalkozású személy részesül majd ebben a támogatásban.

Raluca Turcan elmondta, az online oktatásban részesülő gyermeküket felügyelő szülők alapbérük 75 százalékát kapják meg az otthon töltött napokkal arányosan, de ez az összeg szintén nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75 százalékát. A juttatás csak az egyik szülőnek jár, egyéni felelősségvállalási nyilatkozat alapján. A távmunkában dolgozó szülők nem jogosultak a támogatásra. A munkaügyi miniszter becslései szerint várhatóan 20 ezer személy részesül majd a gyermekfelügyeleti szabadságért járó juttatásban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: