A gyergyószentmiklósi tanintézmények felkészültek az iskolakezdésre

iskolakezdes

Alkalmazkodnak az iskolák a járványügyi helyzethez

Lehetőségeikhez mérten, az összes gyergyószentmiklósi tanintézmény felkészült a gyerekek, diákok fogadására, betartva természetesen a szükséges járványügyi előírásokat – vonható le a következtetés abból a péntek reggeli tárgyalásból, amelyet Nagy Zoltán polgármester tartott a város oktatási intézményeinek vezetőivel.

Egyetlen óvoda, napközi, vagy iskola sincs könnyű helyzetben, azonban az már biztos, hogy hétfőtől szinte mindenhol a megszokott mederben kezdődik a tanév. Az igazgatók főleg a bizonytalansággal kapcsolatos aggodalmuknak adtak hangot, mondván beláthatatlan, hogy egyik napról a másikra milyen új rendelkezések jöhetnek, azonban igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez, sőt a szükséges lépéseket is megtették már. Van olyan tanintézmény, ahol plexiből készítettek térelválasztókat, az informatikai laborokban pedig lefóliázták a billentyűzetet.

A Csillagszem, illetve a Százszorszép napközibe – helyszűke miatt – kéthetes váltásban kényszerülnek járni a gyerekek, ezek részleteiről az adott intézmények tájékoztatták, illetve a továbbiakban is tájékoztatják a szülőket.

Az igazgatók abban is egyetértettek, hogy ezt a közel sem egyszerű időszakot az egymás közötti, illetve az önkormányzattal való folyamatos kommunikációval tudják átvészelni.

Nagy Zoltán polgármester támogatásáról biztosította a vezetőket, mondván ami az önkormányzat hatáskörébe tartozik, abban igyekszünk az intézmények segítségére lenni. A legutóbbi tanácsülésen, saját költségvetéséből 145 000 lejt hagyott jóvá a város annak érdekében, hogy az oktatási intézmények fertőtlenítőszerek és maszkok vásárlásával felkészüljenek az új tanévre. A későbbiekben, amennyiben szükséges, további finanszírozások lesznek átcsoportosítva.

Gyergyószentmiklós Önkormányzata


Tanügyminisztérium: 12.610 oktatási intézmény kezdi az egyes forgatókönyv szerint a tanévet

A 2020-2021-es tanévet 12.610 oktatási intézmény kezdi az egyes (zöld), 4892 a kettes (sárga), 238 a hármas (piros) forgatókönyv szerint, 7 iskola pedig vegyes forgatókönyv alapján, a 2-es és 3-as kombinálásával fogja bonyolítani a tanítást – közölte pénteken a tanügyminisztérium.

A szaktárca közölte az AGERPRES hírügynökséggel, hogy az iskolák igazgatótestületei javaslata alapján a megyei vészhelyzeti bizottságok határoztak arról, mely forgatókönyv szerint fog zajlani az oktatás az egyes iskolákban a 2020-2021-es tanévben.

A határozatok alapján

*** 12.610 oktatási intézmény az 1-es, vagyis zöld forgatókönyv szerint kezdi a tanévet: az óvodások és iskolások teljes létszámban jelen vannak a tanteremben, az egészségügyi óvintézkedések betartásával;

*** 4892 oktatási intézmény a 2-es, vagyis sárga forgatókönyvet alkalmazza: az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek teljes létszámban jelen vannak, a többi osztály tanulói felváltva járnak iskolába, egy-két hetente cserélnek;

*** 238 oktatási intézmény a 3-as, vagyis piros módszer alapján fog tanítani: minden gyermek on-line vesz részt az órákon;

*** 7 oktatási intézmény kombinálja a 2-es és 3-as forgatókönyvet, vagy azért, mert az iskola felújítás alatt áll, vagy azért, mert egyes osztályokban egyedi egészségügyi helyzet áll fenn.

A minisztérium közleménye értelmében az iskolaigazgatóságok az Országos Közegészségügyi Intézet és a helyi közegészségügyi igazgatóságok járványügyi felmérése alapján készítették el javaslataikat.

A járványügyi adatok szerint 2728 településen az utóbbi 14 nap során 1000 lakosból kevesebb, mint 1 személy fertőződött meg koronavírussal. 410 településen az ezer személyre jutó megfertőződések száma 1 és 3 között van, 43 településen ez az arány 3 fölötti.

Az iskolák vezetőségeinek ezeket az adatokat kellett figyelembe venniük, amikor kidolgozták a tanévkezdési forgatókönyvet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel:
fb-share-icon0