A hét első és negyedik napján lesz nyáltesztes szűrés az iskolákban

A tesztelést az osztályteremben kell elvégezni

A hét első és negyedik munkanapján lesz nyáltesztes szűrés az iskolákban; a tanulók tesztelését az osztályteremben végzi majd az egészségügyi szakszemélyzet vagy a tanintézeten belül erre kijelölt személyek.

Az egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy véglegesítették az iskolai nyáltesztes szűrés eljárását.

E szerint az antigén nyáltesztekkel való szűrésre minden hét első és negyedik munkanapján kerül sor valamennyi tanintézetben. A tesztelést az osztályteremben kell elvégeznie az egészségügyi szakszemélyzetnek vagy az iskola által ezzel a feladattal megbízott személyeknek, az órák elkezdése előtt.

“A tesztelés egyszerű és könnyen elvégezhető, nem igényel orvosi szaktudást” – nyomatékosították a szaktárca közleményében.

Az oktatási intézmények személyzetét a használt tesztek begyűjtésével kapcsolatban is kiképezik, ezek ugyanis potenciálisan fertőző egészségügyi hulladéknak minősülnek. A teszteket szemeteszsákkal ellátott, pedálos hulladékgyűjtőkbe kell dobni, majd az egészségügyi tevékenységekből származó hulladékokra vonatkozó szabályok szerint kell elszállítani.

Ha egy gyerek gyorstesztjének eredménye pozitív lesz, el kell különíteni a többiektől, és azonnal értesíteni kell a szülőt vagy törvényes képviselőt. Ugyanakkor az iskola egészségügyi személyzetének vagy egy erre kijelölt alkalmazottnak igényelnie kell a megyei egészségügyi igazgatóságnál a tanuló RT-PCR-tesztelését.

Az iskolai nyáltesztes szűrést a megyei egészségügyi igazgatóságoknak kell koordinálniuk a megyei tanfelügyelőségekkel együttműködve, és nekik kell biztosítaniuk az iskolák személyzetének a tesztek használatára való kiképzését is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: