A járvány árnyékában kezdődött el a 2021-2022-es iskolai év

Mindannyiunkon múlik, hogy meddig maradhatnak nyitva az iskolák

Jelenléti oktatással, de a koronavírusos fertőzések napi esetszámának növekedése miatt egészségvédelmi szabályokkal indult hétfőn az új tanév a romániai tanintézmények nagy részében.

A 2021-2022-es iskolai év szeptember 13-tól kezdődően 34 hétig tart a mintegy 2,9 millió óvodás és diák számára.

Az első félév 14 hétig tart (2021. szeptember 13-ól december 22-ig), míg a második félév 20 hétig (2022. január 10-től június 10-ig).

Október 25-31. között az óvodások és az elemi osztályosok számára szünidő lesz.

A téli vakáció 2021. december 23-tól 2022. január 9-ig tart.

A második félévben a tavaszi vakáció április 15-ől május 1-g tart.

Az Iskola másként országos program 2022. április 8-án kezdődik és 14-én ér véget.

Ez már a második tanév, amelyik a járvány árnyékában kezdődik Romániában.

Emiatt az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete szerint továbbra is kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés az iskolákban.

A jogszabály előírja fertőtlenítőszer elhelyezését valamennyi tanterem bejáratánál. Ha lehetséges, a tantermek ajtaját nyitva kell hagyni, a kilinccsel való érintkezés elkerülése érdekében.

A padokat az osztálytermekben úgy kell elhelyezni, hogy legalább egy méter távolság legyen a diákok között. Ha ez nem lehetséges, akkor a lehető legtávolabb kell ültetni egymástól a tanulókat.

A diákok továbbra sem adhatnak át egymásnak személyes tárgyakat.

A diákoknak és a tanároknak beltérben folyamatosan maszkot kell viselniük. Egészségügyi maszk viselete ajánlott, de elfogadottak az orrot és a szájat védő, textilből készült maszkok is.

Javallott több bejáratot is biztosítani az iskolákban, elkerülendő a diákok torlódását.

A tanszemélyzeten és a tanulókon kívül más személyek csak rendkívüli esetekben, az intézmény vezetőségének engedélyével léphetnek be az iskolák területére.

Az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete értelmében az oktatás a következő forgatókönyvek szerint zajlik az új tanévben az óvodákban és az iskolákban: a 6 ezrelékesnél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken jelenléti oktatással, a járványügyi szabályok betartásával; a 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken a karantén bevezetéséig jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban, a többi tanintézményben online oktatásra térnek át.

Az adott oktatási héten alkalmazott forgatókönyvet az előző pénteki napon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján állapítják meg.


Klaus Iohannis: mindannyiunkon múlik, hogy meddig maradhatnak nyitva az iskolák

Mindannyiunk személyes felelősségén múlik, hogy a koronavírus-járvány körülményei között meddig maradhatnak nyitva az iskolák – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis.

Az államfő Valea Doftanei község I. Károly román királyról elnevezett szakközépiskolájának tanévnyitó ünnepségén vesz részt. Beszédében alapvető fontosságúnak nevezte a koronavírus elleni oltáskampányt és a védekezési szabályok betartását.

Klaus Iohannis elmondta, azért az I. Károly Műszaki Szakközépiskola tanévnyitó ünnepségén vesz részt, mert értékeli az intézménynek az oktatás minőségének növelésére tett erőfeszítéseit. Szerinte ez a szakközépiskola a példája annak, hogy a minőségi oktatást a diákok esélyegyenlőségének megtartásával is meg lehet teremteni.

Beszédében az államfő a Képzett Románia projekt fontosságát hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a pedagógusokat folyamatos képzésük révén segíteni kell alkalmazkodni a változó világhoz. ‘Az alapképzés a gyorsan változó világban nem elegendő’ – jelentette ki.

Iohannis elmondta, hogy egy fejleszteni, újítani képes, felkészült és felelősségteljes intézményi menedzsmentet támogat az oktatásban. A közelgő iskolaigazgatói versenyvizsgák kapcsán úgy vélekedett, hogy hozzáértő irányítással meg lehet változtatni egy iskolai közösséget.

‘Ezért úgy gondolom, hogy az egyetlen esély a romániai iskolák fejlesztésére a teljesítményalapú versengés, amit csak a szakmai alapokra helyezett, átláthatóan és tisztességesen megszervezett iskolaigazgatói versenyvizsgák tudnak biztosítani’ – fogalmazott az államfő.

Iohannis hozzátette: a Képzett Románia projekt és az országos helyreállítási terv révén érkező uniós források ‘történelmi’ esélyt jelentenek a romániai oktatás radikális megváltoztatására. Ezek szerinte lehetőséget teremtenek az iskolaelhagyás csökkentésére, a duális képzés támogatására vagy az iskolák igazgatásának digitalizására.

‘Az olyan iskolák, amelyben most vagyunk, döntő módon hozzájárulnak a Képzett Románia megvalósítására, amely egy olyan ország lesz, amelyben a minőségi oktatás mindenki számára biztosítva van’ – jelentette ki az államfő.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: