A kormány 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Nem vezetnek be új korlátozásokat

Harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet – jelentette be Klaus Iohannis államelnök szerdán.

‘Figyelembe véve a körülményeket, azt, hogy a betegek száma nem csökken, hanem tovább nő, világos, hogy 30 nappal meg fogjuk hosszabbítani a veszélyhelyzetet. (…) Csak azok a korlátozások maradnak hatályban, amelyek jelenleg is érvényben vannak. Nem vezetünk be más korlátozásokat, ugyanakkor sajnos nem lehet szó korlátozások feloldásáról’ – fejtette ki az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta: a járványhelyzet nem jó, szerdán is több mint 600 új esetet regisztráltak. Felszólította a lakosságot, hogy tartsa be az óvintézkedéseket, az emberek viseljék a védőmaszkot és tartsák be a fizikai távolságot, mert így lehet megállítani a járvány terjedését.

Leszögezte, nem lesznek olyan intézkedések, amelyek akadályozzák a gazdaságot.

‘A kormány előkészítette, és a megfelelő pillanatban be fogja mutatni azokat a jogszabályokat és határozatokat, amelyekkel gyakorlatba ültethető a gazdaság fellendítésére kidolgozott és bemutatott program. Rendkívül fontos a gazdaság fellendítése eme periódus után’ – fejtette ki Iohannis.

Rámutatott ugyanakkor, hogy pénteken és szombaton részt fog venni az Európai Tanács ülésén, amelynek témája a gazdaság fellendítése.

‘Nagyon fontos Románia számára, hogy minél nagyobb összeget kapjon a gazdaság fellendítése céljából, ezért fogok ott küzdeni az országot képviselő csapattal együtt’ – tette hozzá az államfő.

Ezt megelőzően Klaus Iohannis megbeszélést folytatott a COVID-19 járvány kezeléséről Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafattal, az országos katasztrófavédelem vezetőjével.


A kormány jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását; Orban: Nem vezetünk be új korlátozásokat

Ludovic Orban miniszterelnök úgy nyilatkozott a szerda esti kormányülés kezdetén: a kormány jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de semmiféle új korlátozást nem fog bevezetni.

Orban közölte: ugyanazok a korlátozó intézkedések maradnak érvényben, mint eddig.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője azt mondta: a tervezet kidolgozásakor minden törvényes szempontot figyelembe vettek, kellőképpen megindokolták a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét.

Ludovic Orban hozzátette: amíg a karanténtörvényt el nem fogadják, addig kivették a szövegből az elkülönítésre vonatkozó passzust. Ezt csak akkor fogják beemelni a szövegbe, miután a karanténtörvényt az államelnök kihirdette, megjelent a Hivatalos Közlönyben és hatályba lépett. Ezt követően kormányülést hívnak össze, amelyen beemelik a szövegbe az elkülönítésre és karanténra vonatkozó 3-as számú függeléket – mondta még a miniszterelnök.


Turcan: A kormány 30 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A koronavírus-esetek és az elhalálozások számának növekedése miatt a kormány harminc nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet – jelentette be a szerdai rendkívüli kormányülés végén Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.

‘Elfogadtuk a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról szóló határozatot. Erre azért van szükség, mert az új esetek, illetve az elhalálozások száma nő. Nem hozunk új korlátozó intézkedéseket, de nem is lazíthatunk tovább a még érvényben levő korlátozásokon, ahogyan azt szerettük volna’ – nyomatékosította Turcan a Victoria-palotában.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: “Jelenleg 7856 aktív esetünk van, (…) és a szakemberek értékelése szerint közösségi terjedésről beszélhetünk’.

Hozzátette: a kormány egyfelől támogatja azokat a cégeket és alkalmazottakat, amelyek a korlátozások miatt nem tudnak dolgozni, másfelől segítséget nyújt azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyek ismét elkezdték a munkát.

A miniszterelnök-helyettes a köz- és magánberuházások növelésében látja a válságból kivezető utat.

Raluca Turcan az egészségügyi óvintézkedések betartására kérte a lakosságot, rámutatva, hogy ugyanazok az emberek, akik tagadják a vírus jelenlétét, a kormányt teszik felelőssé a fertőzöttek számának növekedése miatt.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: