A kormány a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról döntött

Több korlátozás feloldásáról is határoztak

A kormány a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról döntött keddi ülésén, jelentette be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

‘A tegnapi 166 új eset után ma 250 új esetünk volt, illetve 10 halálesetünk egy nap alatt és az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 4500-at. Emiatt a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítása mellett döntöttünk’ – jelentette ki Tătaru a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Ennek ellenére további korlátozásokat oldanak fel, fűzte hozzá.

‘Szintén a mai ülésen több korlátozás feloldásáról is döntöttünk az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozata alapján’ – tette hozzá Tătaru.

A miniszter a bölcsődék, óvodák nyár idejére való megnyitását és az after-school típusú tevékenységek elindítását említette meg és elmondta, a fitnesztermek is újrakezdhetik tevékenységüket, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával.

A bevásárlóközpontokban szintén fokozott kell legyen a figyelem, de a mozikat, étkezési részlegeket, játszóházakat még nem nyitják meg, hangsúlyozta.

Beltéri istentiszteleteket és miséket is a hívők közötti megfelelő fizikai távolságtartás betartásával lehet tartani, a maszkviselés pedig kötelező, mutatott rá a miniszter.

A szabadban végzett sportok esetében is kötelező a higiéniai szabályok és fizikai távolságtartás betartása.

‘A magánjellegű beltéri események legtöbb 20 személy részvételével zajlódhatnak, a kültériek pedig legtöbb 50 személy részvételével’ – szögezte még le Tătaru.

Hozzátette, a következő lazításokra július elseje után kerülhet sor, addig azonban szükség van az óvintézkedések és higiéniai szabályok betartására.


Forrás: www.agerpres.ro


Romániában a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról fogadott el a határozatot a kormány

Romániában a koronavírus-járvány miatt május közepén meghirdetett, kedden éjfélkor lejáró veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról fogadott el határozatot a kormány keddi ülésén.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint továbbra is kötelező marad az egészségügyi távolság betartása, a védőmaszk viselése a közösségi közlekedési járműveken és a zárt nyilvános terekben. Zárt térben 20, a szabadban legfeljebb 50 fő gyülekezhet.
A hétfőtől bevezetett újabb enyhítéseket kiegészítve a kormány kedden arról is döntött, hogy a templomok belsejében is engedélyezik az istentiszteleteket, a résztvevők számát azonban az alapterület függvényében korlátozzák. Eddig csak esküvőket, keresztelőket és gyászszertartásokat engedélyeztek a templomokban korlátozott számú résztvevővel, istentiszteletekre csak a szabadban gyűlhettek össze a hívek.
Kinyithatnak a nagy bevásárlóközpontok, kültéri medencék, óvodák és bölcsődék. Továbbra is zárva maradnak a vendéglátóhelyek beltéri részei, a mozik és a színházak. Az indokot firtató kérdésre Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár azt mondta, hogy, “nem lehet egyszerre mindent megnyitni”.
A kormányhatározat hatályban maradásához a kabinetnek öt napon belül meg kell szereznie a parlament hozzájárulását is. A törvényhozás baloldali többsége korábban jelezte: csak 15 napra hagyja jóvá a veszélyhelyzet meghosszabbítását.
Romániában az addigi rendkívüli állapotot május közepén váltotta fel a veszélyhelyzet, amely alatt a kormány kéthetente enyhített a korábbi kijárási és gyülekezési korlátozásokon. A fertőzések addig csökkenő tendenciája azonban tíz napja megtorpant, a június 6-án regisztrált 4444 eset után ismét növekedni kezdett, és most már a 4900-at is meghaladja a kórházban ápolt aktív fertőzöttek száma.
A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 250 páciensnél mutatták ki a koronavírust. Ez az utóbbi napokban már átlagosnak számít, de Romániában romlott a helyzet ahhoz képest, hogy június elején még 160 alatt volt a naponta újonnan regisztrált fertőzések heti átlaga.
Romániában a betegség megjelenése óta 22 415 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Közülük 1437-en életüket vesztették, 173 beteget továbbra is intenzív osztályon ápolnak.


Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: