A kormány éjjel kettőig engedélyezte a közlekedést húsvét éjszakáján

A hívek részt vehetnek a feltámadási szertartáson

A kormány éjjel kettőig feloldotta a kijárási tilalmat nagyszombat éjszakáján – közölte csütörtökön Kelemen Hunor.

‘Ma Florin Cîţu miniszterelnökkel, Raed Arafat államtitkárral, a kormány több tagjával közösen a Romániában elismert egyházak képviselőivel folytattunk megbeszélést a húsvéti ünnepek idejére életbe lépő járványügyi intézkedésekről. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a közelgő húsvét nagyszombatján, vagyis április 3-áról 4-ére virradó éjszaka, hajnali 2 óráig feloldjuk a kijárási tilalmat, és ugyanígy járunk el a keleti egyházak húsvétjának esetében is’- írja Facebook-bejegyzésében az RMDSZ elnöke.

Kelemen szerint ez egy “fontos intézkedés”, mert lehetőséget teremt a híveknek, hogy részt vegyenek a feltámadási szertartáson.


Módosítani fogják a hatóságok a kijárási tilalom szabályait, hogy a hívek részt vehessenek a húsvéti éjféli misén, illetve az ünnephez kötődő más egyházi szertartásokon – szögezte le a miniszterelnök csütörtökön, az egyházi illetékesekkel folytatott megbeszélést követően.

Florin Cîţu egy Facebook-bejegyzésben azt írja, az egyeztetésen megoldásokat kerestek arra, hogy a keresztények idén egészségügyileg biztonságos módon vehessenek részt a húsvéti templomi szertartásokon. Végül az a határozat született, hogy ennek érdekében húsvétkor lazítanak a kijárási korlátozásokon, módosul az intervallum, amely alatt érvényben lesz a tilalom.

A kormányfő ugyanakkor felhívást intézett az egyeztetésen jelen levő egyházi képviselőkhöz, hogy támogassák híveik körében a koronavírus elleni oltókampányt.

Florin Cîţu szerint szó esett a megbeszélésen a koronavírusban elhunyt személyek temetési szertartásával kapcsolatos szabályok módosításáról is, az új előírásokat az egyházi illetékesekkel közösen dolgozzák majd ki.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: