A kormány elfogadta a 30 napos veszélyhelyzetet elrendelő kormányhatározatot

Május 18-ától lép életbe

Elfogadta hétfői ülésén a kormány azt a határozatot, amellyel az 55/2020-as törvény alapján elrendeli a veszélyhelyzetet az ország területén.

A határozattervezet értelmében május 18-ától életbe lép a 30 napig tartó veszélyhelyzet Románia területén.

Ludovic Orban kormányfő az ülés elején részletezte a határozatot.

‘A törvény előírásainak megfelelően a kormányhatározat három csatolmányt tartalmaz: 1 – A reakcióképesség növelésére hozott intézkedések; 2 – A közösségek ellenálló képességének biztosítására hozott intézkedések és 3 – A kockázati hatás csökkentésére hozott intézkedések. Az elfogadott kormányhatározatot elküldjük a parlamentnek, hogy az jóváhagyja a veszélyhelyzet bevezetését és annak minden intézkedését’ – mondta Orban.

A határozat jóváhagyásával a kormánynak “minden törvényes eszköze meglesz a veszélyhelyzet kezelésére, beleértve a bírságok kiróvását is”, szögezte még le a kormányfő.


Az illetékes intézményekkel együtt részletes tervet dolgoznak ki a veszélyhelyzeti intézkedések betartására, amelyet utólag kormányhatározatban rögzítenek – jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a kabinet hétfő reggeli ülésének elején.

A kormányfő felszólította a minisztereket, hogy dolgozzák ki a veszélyhelyzetből a saját illetékességi területükre érvényes szabályokat.

Minderre azért van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök -, hogy maximálisan akadályozzák a vírus terjedését.


A kormány határozattal, a 2020/55-ös törvény előírásai alapján rendeli el a veszélyhelyzetet, jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök a kabinet hétfői ülésének elején.

Orban kifejtette, hogy a helyzet jogi elemzése nyomán jutottak arra a döntésre, hogy kormányhatározattal, a hétfőn életbe lépő 55-ös törvény előírásai alapján rendelik el a veszélyhelyzetet.

A 21-es kormányrendelet eddig is szolgáltatott alapot erre, azonban a veszélyhelyzetet érintő viták és megjegyzések megelőzése érdekében, és azért, hogy a helyzet világos és tiszta legyen, a kormány úgy döntött, hogy kormányhatározattal rendeli el az országban a veszélyhelyzetet, az említett törvény alapján, szögezte le a kormányfő az ülésen.

Hangsúlyozta, hogy a kormányülés előtt összehívta az országos vészhelyzeti bizottságot, tekintve, hogy ‘a vészhelyzetet elrendelő kormányhatározatban szereplő intézkedések egy részét a bizottság javaslatára kell elfogadni’.

‘Annak érdekében, hogy az eljárás minden szempontból törvényes legyen, a vészhelyzeti bizottság 25-ös számú határozatát vettük alapul a kormányhatározathoz. A kormányhatározat elfogadásával gyakorlatilag folytatódik a veszélyhelyzet, amely a vészhelyzeti bizottság határozata alapján lépett érvénybe, de a törvény most már minden eszközt a kezünkbe ad, hogy biztosíthassuk az intézkedések, az emeberek egészségét és életét megóvó rendelkezések betartását’ – mutatott rá Orban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: