A kormány elfogadta az iskolakezdéshez szükséges beszerzések támogatására vonatkozó rendeletet

175 millió eurós vissza nem térítendő támogatást szavaztak meg

A kormány 175 millió eurós vissza nem térítendő támogatást szavazott meg az iskolai év biztonságos megkezdéséhez szükséges felszerelések és egészségügyi eszközök beszerzésére – közölte a hétfő esti kormányülést követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

Az összegből százmillió eurót költenek táblagépek és más, az online oktatáshoz szükséges elektronikai eszközök beszerzésére. Ezzel körülbelül félmillió diák számára biztosítják az online oktatáshoz nélkülözhetetlen technikai eszközöket.

Ezen kívül 50 millió euróra egészségügyi eszközöket – védőmaszkokat és fertőtlenítőszereket – vásárol a kormány az iskolák számára.

25 millió eurót fordít a kormány 5000 mobil mosdó beszerzésére. A mobil mosdók olyan konténerek, amelyeket WC-kkel, folyóvízzel, mosdókagylókkal látnak el.

Azok a helyi hatóságok vagy tanfelügyelőségek, amelyek augusztus elsejétől kezdődően az online oktatáshoz vagy biztonságos iskolakezdéshez szükséges technikai eszközöket, védőmaszkokat, fertőtlenítőszereket szereztek be, a hétfőn elfogadott sürgősségi rendelet alapján októbertől kérvényezhetik a költségek megtérítését az európai alapokért felelős minisztériumnál – tájékoztatott Ionel Dancă.


Ludovic Orban: Ha felfüggesztik az oktatást, az érintett tanulók szüleinek egyike megkapja a fizetése 75%-ának megfelelő támogatást

Ludovic Orban miniszterelnök úgy nyilatkozott hétfőn este a Digi 24 televíziócsatornának, hogy amennyiben a COVID-19 járvány miatt felfüggesztenék az oktatást valamely iskolában, minden tanuló szüleinek egyike megkapja fizetése 75%-át, hogy otthon maradhasson gyermekével.

‘Ha egy osztályban felüti a fejét a betegség, az oktatást az illető osztályban automatikusan felfüggesztik 14 napra, és járványtani ankétot végeznek. (…) Ha egy iskolában több, mondjuk 3-5 eset bukkan fel, a szóban forgó iskolában felfüggeszthető az oktatás 14 napra. Ezért jogszabályt dolgoztunk ki, amelyet már megvitattunk a kormányon belül, ennek értelmében ugyanazt a segélyt, a fizetés 75%-át folyósítjuk egyik szülő számára, amit a szükségállapot ideje alatt is biztosítottunk, hogy a szülő maradhasson otthon a gyermekkel’ – mondta a kormányfő.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: