A kormány jövő héten jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Lazító intézkedéseket is hoznak

A kormány jövő héten jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő cáfolta, hogy a 11-ei kormányülésen meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet, az erre vonatkozó határozatot jövő heti ülésén fogadja el a kabinet.

‘A döntést annak a periódusnak a végén hozzuk meg, amelyre a parlament jóváhagyásával kormányhatározattal veszélyhelyzetet hirdettünk. A veszélyhelyzet meghosszabbításról szóló határozatot a kabinet jövő heti, első ülésén fogadjuk el. Mint ismeretes, a veszélyhelyzet június 16-áig tart, nekünk a meghosszabbításról szóló határozatot a periódus vége előtt kell elfogadnunk. Vagyis a vonatkozó kormányhatározat június 16-án fog megjelenni a Hivatalos Közlönyben’ – magyarázta Ludovic Orban a kormányülésen.

A kormányfő szerint a veszélyhelyzet meghosszabbításának ‘nincs politikai tartalma’.

‘A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntésnek nincs politikai tartalma, ezért meglepődve tapasztaltam, hogy elpolitizálták ezt a kérdést. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntést csaknem az összes olyan szakember támogatja, akikkel együttműködtünk ebben az időszakban, és akik úgy vélik, hogy ez az egyetlen tényleges megoldás, amely rendelkezésére bocsátja a kormánynak és a COVID-19 elleni harcban részt vevő hatóságoknak az összes szükséges eszközt, hogy ellenőrzés alatt tartsák a vírus terjedését” – mondta Orban.


Lazító intézkedések is életbe lépnek június 15-étől

Június 15-étől kinyitnak a bevásárlóközpontok – közölte Ludovic Orban a csütörtöki kormányülés elején.

A miniszterelnök rámutatott, a bevásárlóközpontok kinyitnak ugyan, de az ezekben működő mozik, vendéglők, étkezdék és kávézók továbbra is zárva maradnak, amennyiben zárt térben találhatók. A teraszok működése itt is engedélyezett lesz. Nem működhetnek viszont a bevásárlóközpontokban levő játéktermek és játszóhelyiségek sem – mondta Orban.

A kormányfő hozzátette, június 15-étől engedélyezik a gyógyfürdős kezeléseket, és kinyitnak a lottóirodák, a játéktermek, a fogadóirodák, engedélyezett lesz a kültéri medencék használata, a szabadtéri sport- és szabadidős tevékenységeken pedig az eddigi három helyett legtöbb hat személy vehet részt.

A miniszterelnök elmondta, a tervezett intézkedéseket korábban az országos vészhelyzeti bizottság is jóváhagyta.

A külföldről az országba érkezők helyzete kapcsán Orban rámutatott, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) egy európai szinten elfogadott módszertan alapján mindegyik országnak megszab egy együtthatót, amely a koronavírus elterjedését jelöli az adott államban az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések átlaga alapján. Az 5-ös alatti együtthatóval rendelkező országokból érkezőknek nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk – magyarázta a kormányfő, aki Ausztriát, Bulgáriát és Görögországot említette példaként.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az országos vészhelyzeti bizottság jóváhagyásával a repülőjáratokat is újraindíthatják Románia és az 5-ös alatti együtthatóval rendelkező országok között.

A vakáció alatt nem jár pénzügyi támogatás a gyerekeiket felügyelő szülőknek – közölte a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök, hozzátéve: az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete alapján “rendkívül szigorú feltételek mellett” kinyitnak egyes óvodák és délutáni iskolák.

A miniszterelnök azt ajánlotta a szülőknek, hogy a vakáció idejére találjanak ‘családon belüli megoldást’ a gyerekek felügyeletére. Hozzátette, az egészségügyi és az oktatási miniszter által megszabott “rendkívül szigorú feltételek mellett” megnyitják azokat az óvodákat és délutáni iskolákat, amelyek más években is fogadták nyáron a gyerekeket.

Az iskolai oktatás koronavírus-járvány miatti felfüggesztését követően egyik szülő otthon maradhatott, hogy felügyelje a gyerekeket, és ez alatt az időszak alatt fizetésének 75 százalékára volt jogosult.


Ha a parlament elutasítja a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó jogszabály-tervezetet, ‘nagyon nagy’ lesz egy újabb fertőzési hullám megjelenésének veszélye, mivel ‘a hatóságok hiányában lesznek azoknak a törvényes eszközöknek, amelyekkel a szabályok betartását biztosíthatják’ – jelentette ki pénteken Ludovic Orban miniszterelnök.

‘Meggyőződésem, hogy az állampolgárok képviselői a parlamentben még gondolkoznak ezen egy kicsit. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntés nem politikai döntés, ezt az ország közegészségügyi helyzetét figyelembe véve kell meghozni. A meghosszabbítás mellett szakemberek, orvosok, járványügyi és közegészségügyi szakértők érvelnek, mivel a veszélyhelyzet lehetővé teszi mind a központi, mind a helyi hatóságoknak, hogy bizonyos szabályok betartását elrendeljék az emberek egészségének és életének védelme érdekében’ – válaszolta Orban arra a kérdésre, hogy mi fog június 15-e után történni, ha a veszélyhelyzetet nem hosszabbítják meg.

Hangsúlyozta, a kormány számára az időszak meghosszabbítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az intézkedések betartását biztosítani tudja.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: