A koronavírus terjedését fékező újabb előírásokat jelentettek be

Részleges kijárási tilalom lép érvénybe

Marcel Vela belügyminiszter azt nyilatkozta szombaton késő este, hogy biztos benne, hogy megnyerjük a harcot a koronavírus ellen.

“Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ebben az időszakban kiemelten fontos küldetést teljesítenek, és biztos vagyok benne, hogy mindannyian képesek vagyunk folytatni ezt a harcot addig, amíg megnyerjük” – hangoztatta Vela.

A belügyminiszter emlékeztetett számos, eddig meghozott intézkedésre.

“A helyi rendőrséget a belügyminisztérium alárendeltségébe vontuk (…), kidolgoztunk egy sürgősségi kormányrendeletet a Büntető törvénykönyv módosítására’ – sorolta a tárcavezető.

Hozzátette: a belügyminisztérium hat hónapra embereket alkalmazott, és kidolgozták a karantén és az otthoni elkülönítés szabályait, valamint a katonai ügyészség és rendőrség szabályzatát a szükségállapot idejére.

A szükségállapot bevezetésének köszönhetően nem terjed széles körűen az új koronavírus Románia területén, jelentette ki Marcel Vela belügyminiszter szombat esti sajtónyilatkozatában.


Felfüggesztik ideiglenesen a fogászati rendelők tevékenységét

Felfüggesztik ideiglenesen a fogászati rendelők tevékenységét – közölte szombat este Marcel Vela belügyminiszter, aki a koronavírus terjedését fékezni hivatott további intézkedéseket jelentett be.

A tárcavezető által ismertetett rendelet csak a sürgősségi fogászati beavatkozásokat engedélyezi.

Az intézkedés március 22-én 22 órától érvényes.


Bezárnak a bevásárlóközpontok, kivéve az élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat

Hétfőtől felfüggesztik tevékenységüket a bevásárlóközpontok kiskereskedelmi és szolgáltató cégei, kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és állatgyógyászati patikák, valamint a vegytisztítók – jelentette be szombaton késő este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető által előterjesztett katonai rendelet március 22-én, vasárnap, 22 órától lép életbe.


Köztereken tilos háromfősnél nagyobb csoportokat alkotni

Lakhelyükön kívül kizárólag a COVID-19 elterjedését fékező általános intézkedések betartásával tartózkodhatnak az állampolgárok, és nem gyülekezhetnek az utcákon, köztereken, jelentette be Marcel Vela belügyminiszter szombat esti sajtónyilatkozatában.

A koronavírus terjedését fékező újabb intézkedéseket ismertető tárcavezető azt mondta, gyülekezésnek minősül a három személynél nagyobb csoportok alakítása, kivéve ha a személyek együtt laknak.


Tilos belépni Románia területére az idegen állampolgároknak és a hontalanoknak

Idegen állampolgárok és hontalanok nem léphetnek be Romániába – idézte a szombaton kiadott katonai rendeletet Marcel Vela belügyminiszter.

A rendelkezés vasárnap este tíz órakor lép érvénybe.

Az előírás alól kivételt képeznek a következő kategóriák: azok az idegen állampolgárok, akik a szomszédos országokkal kötött egyezség alapján, tranzitfolyosón áthaladnak az országon; a román állampolgárok családtagjai; a romániai lakhellyel rendelkező európai uniós vagy svájci állampolgárok családtagjai; a romániai tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek; a munkaügyben Romániába utazó személyek, amennyiben ezt dokumentummal igazolni tudják.

Beléphetnek továbbá az ország területére a külképviseletek tagjai, nemzetközi szervezetek képviselői, katonák, humanitárius segítséget nyújtó szervezetek küldöttei; az országon átutazó külföldi állampolgárok; a kényszerítő (orvosi vagy családi) okokból utazók; illetve azok a személyek, akik nemzetközi védelemre szorulnak vagy más, humanitárius okokból utazni kényszerülnek.


Este 10 óra után csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok

Este 10 óra és reggel 6 óra között csak indokolt esetben hagyhatják el lakhelyüket az állampolgárok – jelentette be szombat este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető szerint csak akkor hagyhatják el lakásukat az emberek, ha a munkahelyükre mennek, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük, beleértve a háziállatok szükségleteit is, továbbá ha munkájukhoz szükséges javakat kell beszerezniük, vagy ha orvosi ellátásra van szükségük. Emellett engedélyezett a lakhely elhagyása gyerek ellátása/elkísérése, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása céljából vagy családtag elhalálozása esetén.

A lakhely körüli rövid séta, háziállatok sétáltatása szintén engedélyezett.

A március 23-án, hétfőn 22 órától életbe lépő katonai rendelet azt is előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre írt nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását.

A saját felelősségre írt nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, a születési adatokat, a lakcímet és a munkahely címét, a lakhelyelhagyás okát, a kitöltés dátumát és az aláírást.


A helyi önkormányzatoknak kötelességük segíteni a 65 éven felüli személyeket, hogy ne kelljen elhagyniuk otthonukat

A helyi önkormányzatoknak kötelességük azonosítani és nyilvántartásba venni azokat a 65 éven felüli személyeket, akiknek nincsenek hozzátartozóik, vagy segítségre szorulnak, és támogatniuk kell őket, hogy minél kevésbé legyenek kitéve a vírusfertőzés veszélyének a lakhelyük elhagyása által – jelentette be szombaton Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető által ismertetett katonai rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenésének napjától lép életbe.


Visszaviszik a karanténba és őrizet alá helyezik azokat, akik engedély nélkül hagyták el a vesztegzárat

Visszaviszik a karanténba azokat, akik engedély nélkül hagyták el a vesztegzárat, és ott, őrizet alatt, újabb 14 napot kell eltölteniük – közölte szombat este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető sajnálatosnak nevezte az intézkedést, amit azonban a többi állampolgár egészsége és biztonsága érdekében meg kellett hozniuk.

Vela szerint rendfenntartó erők viszik vissza az intézményes karantént elhagyó személyeket, akiket azonnal őrizet alá helyeznek, és hasonló elbánásban lesz részük azoknak a házi elkülönítésben lévő személyeknek is, akik elhagyják otthonukat: ők is intézményes karanténba kerülnek, őrizet alá.

Vela hozzátette: ezek az intézkedések “nem mentesítik az elkövetőket a szabálysértési vagy büntetőjogi felelősség alól”.

A miniszter szerint a rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenéssel egy időben lép érvénybe, amire – szerinte – ‘valószínűleg vasárnap kerül sor’.


Az egyházi szertartásokat meg lehet tartani a templomokban, de a hívek nem lehetnek jelen, online követhetik

Egy szombaton elfogadott rendelet értelmében az egyházi szertartásokat meg lehet tartani a templomokban, de a hívek nem lehetnek jelen ezeken, a médián keresztül vagy online követhetik – jelentette be szombaton Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető hozzátette, a 2020/2-es katonai rendelet engedélyezi a keresztelők, esküvők, temetések megtartását is, ezeken azonban legfeljebb nyolc személy vehet részt.


Vela: Maradjanak otthonaikban; korlátozzák a találkozásokat, tartsák be a szabályokat

Marcel Vela belügyminiszter a tárca székhelyén tartott szombat esti sajtónyilatkozatában felhívást intézett a lakossághoz, hogy tartsák be a központi hatóságok által hozott szabályokat, tekintve, hogy a koronavírus-pandémia az elmúlt évek egyik legnagyobb válsághelyzetét jelenti Románia számára.

‘Az elmúlt évek legnagyobb válsághelyzetével állunk szemben. De a megoldás nálunk van. Erősnek kell lennünk. A szeretteinktől való távolmaradás fájdalmas, de elvesztésük még tragikusabb lenne. Maradjanak otthonaikban! Korlátozzák találkozásaikat, és tartsák be a szabályokat. A kormány, az illetékesek prioritása a román állampolgárok élete. Együtt átvészeltünk háborúkat, földrengéseket, diktatúrát. Most is át fogjuk vészelni a helyzetet, ha összefogunk’ – üzente a belügyminiszter.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: