A magasabb számláknak többféle oka van

Reagálás a fűtés- és melegvíz-számlákkal kapcsolatos felvetésekre

A napokban a közösségi médiában számos gyergyószentmiklósi személy panaszolta, hogy lényegesen magasabb a januári távfűtés számlájának értéke, mint amekkora a decemberi volt. A Gyergyószentmiklósi Helyi Hőszolgáltató Közmű (SPLT) ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztatja az érintetteket:

A magasabb számláknak többféle oka van.

Az egyik, hogy a decemberi hónap átlaghőmérséklete Gyergyószentmiklóson -1,6 fok volt, míg januárban -5,2. A decemberi hónap és januári hónap számla adatait egyébként sem érdemes összehasonlítani: decembert a korábbi évek decemberi hónapjaival kell összevetni, januárt pedig a korábbi januári hónapokkal. Köztudott, hogy évtizedekre visszamenőleg január a leghidegebb hónap. Megjegyzendő, hogy annak ellenére, hogy idén ugyan nem volt extrém hideg, a havi átlaghőmérséklet így is a legalacsonyabb volt az elmúlt négy évre visszamenőleg. Mindezt bárki leellenőrizheti a hivatalos meteorológiai szolgálati adatokból.

Egy másik ok, amiért a januári számlákon magasabb összegek szerepelnek a következő: a decemberi ünnepnapok miatt a mérőórák leolvasása 25-27 napos időszak után történt és a különbözet a januári számlán jelent meg, amely 35-36 napos időszakokra vonatkozik. Ez ellenőrizhető a számlákon.

Javasoljuk tehát, hogy aki átverést, jogtalan áremelést, és hasonlókat vél felfedezni, az ossza vissza napokra a számlája értékét, ezt vesse össze 2019 januárjának napjaival, és meg fogja állapítani, hogy a különbség nem számottevő.

Még egy harmadik ok, ami egyes tömbházaknál különbséghez vezet, az, hogy ezen a télen már mindenhol a leghidegebb, északi oldalakon helyeztük el a kinti hőmérsékletet mérő műszereket és ezeket úgy hangoltuk be, hogy a lépcsőházban a szolgáltatás akkor működjön, amikor a hidegnek leginkább kitett negyedik emeleti lakásokban erre szükség van. Ennek köszönhetően elértük azt, hogy sok év panaszai után most a legtöbb negyedik emeleti lakó elégedett a szolgáltatásunkkal, mert megfelelő hőmérséklet van a lakásában.

Korábban jellemző volt, hogy az alsóbb szinteken élők számára megfelelt a fűtés, de a negyediken fáztak, de ugyanúgy kellett fizetniük, mint akinek jó melege volt. Most is fizetni kell, de már megfelelő szolgáltatásért: úgy gondoljuk, ez így korrekt.

A Gyergyószentmiklósi Helyi Hőszolgáltató Közmű ezen alkalommal is felkéri mindazokat, akiknek panaszaik vannak a szolgáltatás ellenértékével, hogy előbb olvassák el figyelmesen a számlákon feltüntetett adatokat, információkat, és ha nem találják érthetőnek, akkor forduljanak vállalatunk illetékeseihez, akik segítenek ebben. Ha bebizonyosodik, hogy mi tévedtünk, intézkedünk és kijavítjuk a hibát – ahogyan erre eddig is számos példa volt.

Ha valaki, a tények reális ismerete nélkül, az adatok rossz értelmezésével tesz felvetéseket a közösségi médiában az további félreértésekhez, rossz magyarázatok elterjedéséhez vezet, alaptalan vádaskodások indulnak el, és ez feszültséget kelt a közösségben, ami senkinek nem válik hasznára.

Gyergyószentmiklós, 2020. február 21.

Gyergyószentmiklósi Helyi Hőszolgáltató Közmű

Kérem ossza meg ismerőseivel: