A május 15-től érvényes életviteli szabályok tervezete

Közzétették az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján a korlátozások május 15-ei lazítása után bevezetendő intézkedéscsomag tervezetét.

Az INSP javaslatokat fogalmazott meg a szépségszalonok, fogászatok, nem COVID-19 kórházak, iskolák, templomok, open-space irodák, szállodák és a tömegközlekedés működésére.

A dokumentumot közvitára bocsátották, még nem hoztak végleges döntést az intézkedésekről.

A szükségállapot után tervezett intézkedéseket tartalmazó dokumentum a www.insp.gov.ro honlap Közlemények mappájában tanulmányozható.

Az érdekeltek észrevételeit és javaslatait a propuneri.relaxare@ms.ro e-mail címre várják.


Javaslatok a korlátozások lazítására


 A szépségszalonokban dolgozóknak legtöbb négyóránként védőmaszkot kell cserélniük

A szépségszalonok (fodrászat, manikűr, pedikűr és kozmetika) szolgáltatásai csak előzetes időpont-egyeztetéssel vehetők igénybe, hogy ne legyenek várakozó személyek a helyiségben – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

Minden kliensnek legkevesebb négy négyzetméter hely kell hogy rendelkezésére álljon, és tartaniuk kell a kétméteres távolságot egymás között.

A bejáratnál lázat mérnek, és akinek 37 Celsius-fok fölött van a testhőmérséklete, nem léphet be a szalonba. Belépéskor a kézfertőtlenítés is kötelező, az ehhez szükséges kellékekről a szolgáltatónak kell gondoskodnia.

‘Az alkalmazottaknak állandó jelleggel kesztyűt és maszkot kell viselniük, a munkaeszközöket és a munkafelületeket minden ügyfél után fertőtleníteni kell’ – írja a tervezetben.

Ugyanakkor a személyzet által használt védőmaszkokat legtöbb négyórás időközönként cserélni kell, a kesztyűket minden ügyfél után fertőtlenítik, a helyiséget legfeljebb kétoránként kiszellőztetik.

Az INSP honlapján szombaton tették közzé az eddigi korlátozásokat lazító intézkedések tervezetét. Az új szabályok május 15-étől lépnének érvénybe.

Az érdekeltek észrevételeit és javaslatait a propuneri.relaxare@ms.ro e-mail címre várják.


A fogorvosi rendelőket fertőtlenítőadagolókkal kell ellátni

A légúti tünetekkel küzdő, az otthoni elkülönítésben vagy karanténban levő, illetve az igazoltan koronavírus-fertőzött személyeket május 15-e után csak az erre kijelölt fogorvosi rendelőkben lehet ellátni – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

A rendelőben – kivételes esetektől eltekintve (gyerekek, kísérőre szorulók stb.) – csak a páciens tartózkodhat.

A váróteremben senki sem tartózkodhat, ugyanakkor ajánlott eltávolítani a kávéautomatákat és/vagy vízadagolókat, újságokat, folyóiratokat, játékokat.

A rendelőket fertőtlenítőadagolókkal kell ellátni, rendszeresen fertőtleníteni kell a kilincseket, illemhelyeket.

Előnyben kell részesíteni a kártyás fizetést, a POS-terminálokat rendszeresen fertőtleníteni kell.

Csak előzetes telefonos/online időpont-egyeztetés alapján lehet kezelésre jelentkezni.

A 65 évesnél idősebbeket a rendelési idő elejére, az olyan kezeléseket, amelynek során aeroszol képződhet, a rendelés végére kell programálni.

A pácienseknek fertőtleníteniük kell a kezüket, és mindenkinek megmérik a lázát.

A rendelő személyzetének sebészmaszkot, arcpajzsot és kesztyűt kell viselnie, az olyan kezeléseknél pedig, amelyek során aeroszol képződhet, FFP2 vagy ezzel egyenértékű szűrésosztályú maszkot kell feltenniük.

A rendelőt minden páciens után kiszellőztetik, a felületeket (fogászati kezelőszék, orvosi asztal stb.) alaposan fertőtlenítik.

A gőzsterilizálásra érzékeny eszközöket 80%-os alkohollal mossák át.


A nem koronavírusos betegeket kezelő kórházak – kétméteres távolság a páciensek között

A nem koronavírusos betegeket kezelő kórházaknak kerülniük kell a páciensek beutalását, elsősorban a lakhelyen vagy a járóbeteg-rendelőben történő kezelést kell előnyben részesíteniük – többek között ez is szerepel a szükségállapot megszűntétől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

A dokumentum leszögezi, hogy mivel a COVID-19-járvány a közösségi terjedés szakaszában van, minden beutalt pácienst potenciális fertőzöttként kell kezelni, ennélfogva a személyzetnek védőruhát kell viselnie.

A kórházban jelentkező pácienseket szűrni kell, és a fertőzésgyanús személyeket elkülönítő kórtermekben kell elhelyezni, majd tesztelni kell koronavírusra.

A fertőzésgyanús pácienseknek kötelező módon maszkot kell viselniük, és egy erre kijelölt, más betegek által nem használt folyosón kell az elkülönítő kórterembe kísérniük őket az erre kijelölt alkalmazottaknak.

A javaslat szerint amennyiben nincs lehetőség arra, hogy egy kórterembe egy beteg kerüljön, elhelyezhetnek kettőt is egy szobában, de egymástól legalább kétméteres távolságra kell lenniük, és állandó jelleggel védőmaszkot kell viselniük.

Ha a fertőzésgyanús betegnél a teszt igazolja a vírus jelenlétét, a legközelebbi COVID-19-kórházba kell szállítani – szögezi még le a tervezet.


Csak lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni az iskolába

A végzős osztályokba (nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik) járóknak tartandó iskolai felkészítőkre csak lázmérés és kézfertőtlenítés után engedélyezett a belépés – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

Az összesen legtöbb háromórás felkészítők alatt maximum tíz tanuló tartózkodhat egy osztályteremben. Az ötvenperces órákat tízperces szünetek szakítják meg, amelyek alatt alaposan ki kell szellőztetni az osztálytermeket.

A foglalkozásokon nem vehetnek részt azok a diákok és pedagógusok, akik krónikus betegségekben szenvednek, illetve ilyen betegekkel vagy 65 évesnél idősebbekkel laknak egy háztartásban. Az ilyen tanulók számára alternatív felkészülési formát dolgoznak ki.

Az órák kezdési időpontját úgy tolják el, hogy ne legyen több mint két osztálynak szünete egy időben.

Azokat az osztálytermeket, amelyekben a felkészítőkre, illetve a vizsgákra sor kerül, a foglalkozás kezdete előtt klór- vagy alkoholalapú szerrel fertőtlenítik, majd legalább harminc percig szellőztetik.

Az iskolákba csak lázmérés és kézfertőtlenítés után lehet belépni.

A tanulók és tanárok mindvégig maszkot viselnek. A teremben a tanulók kétsoronként ülnek úgy, hogy mellettük mindkét oldalon legalább egy-egy szabad hely maradjon.

A vizsgáztatás a fenti rend szerint történik azzal a különbséggel, hogy nem kötelező szünetet tartani.


Az irodában dolgozóknak kötelező módon védőmaszkot kell viselniük

A zárt terekben (irodákban) dolgozóknak kötelező módon a szájat és az orrot eltakaró, egészségügyi vagy más típusú maszkot kell viselniük – többek között ez is szerepel a szükségállapot megszűntétől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

E szerint amennyiben a munkavállalónak légúti fertőzésre utaló tünetei vannak (köhögés, tüsszentés, orrfolyás, láz), vagy kapcsolatba került igazoltan koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús személlyel, otthoni elkülönítésbe kell vonulnia.

A munkáltatóknak több időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére és befejezésére, hogy kerüljék a torlódást érkezéskor és távozáskor, illetve hogy korlátozzák az egy időben bent tartózkodó alkalmazottak számát.

A munkahelyre való érkezéskor lázat mérnek, és azokat, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37 Celsius-fokot, hazaküldik, azzal a javaslattal, hogy vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal.

Az irodában egymásnak háttal ülők esetében biztosítani kell a másfél méteres távolságot, az egymással szemben elhelyezett íróasztalok közé pedig paravánt kell elhelyezni, amelyet naponta fertőtleníteni kell.

A munkáltatónak biztosítania kell a munkafelületek fertőtlenítését a munkanap elején, majd négyóránként. Az ebédszünetben is be kell tartani a kétméteres fizikai távolságot – áll még a tervezetben.


Csak a szabadban lehet egyházi szertartásokat tartani

Csak a szabadban lehet egyházi szertartásokat tartani – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

A dokumentum szerint a templomokba csak korlátozott számú személy léphet be úgy, hogy egy személynek legalább nyolc négyzetméter terület jusson.

Mindenkinek, aki a templomban tartózkodik – a lelkészeket is beleértve -, maszkot kell viselnie, és fertőtlenítenie kell a kezét, erre a célra alkohol alapú fertőtlenítőszert tartalmazó adagolókat szerelnek a bejárathoz.

A belépőket megfigyeléssel szűrik, és nem engedik be azokat, akiknek légúti fertőzésre utaló tünetei vannak (köhögés, tüsszentés, orrfolyás).

A bejáratnál jól látható helyre kifüggesztik a fizikai távolságtartás szabályait.

A tervezetben nem javasolják a szent képek megérintését, megcsókolását, és csak egyszer használatos eszközökkel ajánlják az úrvacsoraadást. A zarándoklatok szintén nem ajánlottak.


A tömegközlekedési járműveken kötelező a védőmaszk viselete

A tömegközlekedési járműveken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselete – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

A munkavállalókat arra ösztönzik, hogy ha felmerül a fertőzöttség gyanúja, maradjanak otthon.

A klímaberendezéseket légcserélős üzemmódban kell működtetni, az abalakokat menet közben a lehetőségekhez mérten nyitva kell tartani. A járműveket indulás előtt, illetve négyóránként fertőtleníteni kell.

Fel- és leszálláskor az utasoknak legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk egymás között.

A településközi járatokon a vezetőülést el kell választani az utastértől.

Jól látható módon, zölddel kell megjelölni azokat a helyeket, ahol az utas tartózkodhat, úgy, hogy az utasok között legalább egyméteres távolság legyen. A felszállás kizárólag az első ajtón történhet, a többi ajtót csak leszállásra használhatják. A települések között közlekedő kisbuszok csak az ülőhelyeken, a fenti szabályok betartásával szállíthatnak utasokat.

A nemzetközi autóbuszjáratokon szintén meg kell jelölni az utasok lehetséges tartózkodási helyét, és el kell választani a vezetőülést az utastértől.

A vonatokon zölddel kell megjelölni azokat a helyeket, ahol az utas tartózkodhat, úgy, hogy a személyek között legalább egyméteres távolság legyen, a fülkés vagonokban pedig egy fülkében csak egy személy vagy csak ugyanazon család tagjai utazhatnak.

A szerelvényekhez nem csatolnak étkezőkocsit, a vécékben pedig víznek, szappannak és kézfertőtlenítőnek kell lennie.

A metrókban zölddel kell megjelölni azokat a helyeket, ahol az utas tartózkodhat, álló- és ülőhelyen egyaránt, úgy, hogy az utasok között legalább egyméteres távolság legyen.

A metróállomásokon úgy kell megszervezni a közlekedést, illetve a várakozást, hogy az utasok legalább egyméteres távolságot tarthassanak egymás között.


A szállodák halljába és minden szobájába fertőtlenítőszer-adagolót kell szerelni

A szállodák halljába és minden szobájába fertőtlenítőszer-adagolót kell szerelni – többek között ez is szerepel a május 15-étől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

A dokumentum szerint a szállódák éttermei, bárjai, kávézói, cukrászdái egyelőre nem nyithatnak ki.

Az étkeztetést room-service rendszerben, lehetőleg egyszerhasználatos evőeszközökkel kell megoldani.

Első körben nem nyithatnak ki a szállodák wellness-részlegei és játszóterei sem.

Ha egy szálloda vendégei között vagy személyzetének soraiban koronavírus-fertőzött személyt azonosítanak, a hotelt bezárják mindaddig, amíg minden helyiségét fertőtlenítenek.

A dokumentum azt ajánlja, hogy kerüljék a szálloda liftjeinek használatát, vagy ha mégis megteszik, egyszerre legtöbb két személy, lehetőleg ugyanazon család tagjai vegyék igénybe azt, és viseljenek maszkot.

A tervezet tájékoztató poszterek kitűzését javasolja, és előírja, hogy a recepciónál egészségügyi doboznak kell lennie, amelynek különböző védő- és fertőtelenítő felszereléseket is tartalmaznia kell.


Forrás: www.agerpres.ro


A dokumentum itt olvasható:

Recomandari masuri speficice dupa starea de urgenta

Kérem ossza meg ismerőseivel: