A második félévi jegyek lezárása és a különleges eljárásrend szerinti képességvizsga

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a miniszteri rendelet

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az iskolások második félévi jegyeinek lezárását szabályozó miniszteri rendelet.

Az oktatási miniszter rendelete leszögezi, hogy a második félévi dolgozatok elmaradnak, és legalább két jeggyel/minősítéssel lehet lezárni a félévet.

Az általános iskolai, líceumi, szakiskolai és posztliceális osztályok esetében a következő eljárás szerint kell lezárni a második szemesztert:

ha a tanulónak van legalább két jegye a második félévben, és az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége nem értékelhető, a meglévő két jeggyel zárják le;

 ha a tanulónak van legalább két jegye a második félévben, és az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége is értékelhető, kettőnél több jegyet is figyelembe lehet venni a lezáráskor;

• ha a tanuló csak egy jegyet kapott a második félévben, és az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége nem értékelhető, az első félévi átlagot tekintik a második jegynek;

• ha a tanuló csak egy jegyet kapott a második félévben, és az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége értékelhető, lezárható az osztályzat legalább két jeggyel;

 ha a tanulónak egyetlen jegye sincs a második félévben, és az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége sem értékelhető, az első félévi átlagát tekintik év végi átlagnak;

 ha a tanulónak egyetlen jegye sincs a második félévben, de az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége értékelhető, lezárható az osztályzat legalább két jeggyel.

Ugyanezek a szabályok érvényesek az elemi osztályosok minősítései esetében is.

Az általános iskolai, líceumi, szakiskolai és posztliceális osztályok esetében ha a tanuló első félévi átlaga nem érte el az 5-öst, és az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége sem értékelhető, a tanárnak a tanulóval és a szülővel való egyeztetés alapján ki kell jelölnie egy időpontot, amikor a gyerek megír egy dolgozatot vagy egy projektet, amelyre jegyet kap, és ez minősül majd év végi átlagnak.

Ha a tanuló első félévi átlaga nem érte el az 5-öst, de az online oktatás alatt kifejtett tevékenysége értékelhető, lezárható az osztályzat legalább két jeggyel.

Az online tevékenység értékelése a szülő hozzájárulásával történik – szögezi le a rendelet.


Különleges eljárásrend szerint képességvizsgáznak a koronavírus-fertőzött és a lakhelyi elkülönítésben levő tanulók

Különleges eljárásrend szerint képességvizsgáznak a koronavírus-fertőzött és a lakhelyi elkülönítésben levő tanulók – derül ki a Monica Anisie oktatási miniszter által aláírt rendeletből, amely pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Azon tanulók számára, akik kérvényezik és indokolt esetben megkapják a jóváhagyást az országos bizottságtól, hogy a tartalék tételsor alapján adjanak számot tudásukról, egy, a jóváhagyott ütemterv által előírt utolsó vizsga utáni időpontban szervezik meg az írásbeli felmérőt – szögezi le a rendelet.
A szaktárca által jóváhagyott ütemterv szerint a képességfelmérő vizsgára való iratkozás június 2-a és 5-e között zajlik majd. Román nyelv és irodalomból június 15-én, matematikából június 17-én vizsgáznak a diákok, 18-án pedig a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi irodalom- és nyelvtantudását mérik fel.

Az eredményeket június 22-én 14 óráig teszik közzé, és aznap 16 és 19 óra között, illetve másnap 8 és 12 óra között fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 27-én ismertetik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: