A sajtónak is írt levelet a vezetőség

Közlemény a Ditrói Pékség végső álláspontjáról

A kialakult helyzetre való tekintettel, úgy éreztük, hogy itt az ideje, hogy a Sajtót is tájékoztassuk. Az a levél, amely a tegnapi falugyűlésen felolvasásra került, a falu népének volt szánva, hogy valamilyen kompromisszumot tudjunk találni. Jelen közleményünkben szeretnénk a sajtót tájékoztatni végleges döntésünkről.

Az utálat és gyűlölet fennmaradt a cég és a két ember felé, sőt, ez már át lett vetítve a cég jelenlegi alkalmazottaira is. Megfontoltuk a Ditrói emberek válaszát. Azáltal, hogy a község álláspontja változatlan maradt, el akarják űzni a két vendégmunkást, ez azt eredményezi, hogy az ajánlatunk értelmét veszti. Megemlítenénk, hogy a felajánlott kompromisszum sem jelentett volna semmilyen hátrányt a két Srí Lanka-i munkásnak, fizetésükben és jogaikban semmilyen változást nem éreztek volna. Ugyanis, cégünknek két részlege van, egy kenyér és egy péksütemény üzem, így, hogy ne a kenyér elkészítésében vegyenek részt, áthelyeztük volna őket a másik részlegre. Így, a Ditrói emberek kérését próbáltuk volna teljesíteni, azzal az egyetlen céllal, hogy a faluban újra béke legyen.

Ne felejtsük el, hogy ezt a levelet azután írtuk, hogy a 2 ember megjelenése után a község nagyrésze fenyegetett, a Pékség felgyújtását helyezték kilátásba. Két héten keresztül a munkások és a cég dolgozói vigyáztak, hogy semmiféle incidens, agresszió ne történhessen. A hatóság csak utólag lépett közbe, de ezáltal is köszönjük nekik, hogy tesznek a két vendégmunkás biztonságáról. Viszont, akik ezt a csoportot a falun belül képviselik, akiket a falu meghallgat, sajnos továbbra is a problémát gerjesztik, és a gyűlölet keltésben járnak az élen. Lehet, hogy ezen elöljárók megnyilvánulása volt az, ami ebből a konfliktusból országszintű problémát kreált.

Mi, mivel meg voltunk félemlítve, megpróbáltunk kompromisszumot kötni. Viszont, mivel ezt a kompromisszumot is visszautasították, és gúnyt űztek a levélből, ezért döntésünket megfontolva és átértékelve, a továbbiakban is kiállunk a két Srí Lankai munkás mellett. Ők továbbra is nálunk fognak dolgozni, és nem vagyunk hajlandóak semmilyen körülmények között elbocsájtani őket. Nem engedünk a gyűlöletnek. Megemlítenénk, hogy a két munkás jelenlegi lakhelyén jól érzi magát, elégedettek a helyzetükkel, és nagy kedvvel dolgoznak. Bármilyen további fenyegetéssel és problémákkal szembenézve csak a törvényes oldalt fogja képviselni a cég. Bármilyen hatósági döntést és petíciót ügyvédek jelenlétében, törvényes kereteken belül fogunk elbírálni. Viszont, várjuk a további szakemberek, Ditróiak és környékbeliek jelentkezését az állások betöltésére. Maga a falu a két munkást, a kenyeret és a Pékséget is megvetette, de mi továbbra is fenntartjuk, hogy az elkövetkezőkben sem vagyunk a falu ellen. A Hatóságoknak köszönjük az eddigi biztonságot és reméljük, hogy a törvény nevében tudnak eljárni. Normálisan, emberekhez méltóan szeretnénk ezt az ügyet lezárni. Hiszünk abban, hogy Isten minden embert egyenlőnek teremtett, és élesen elutasítjuk a gyűlöletet.

Tisztelettel,
A Ditrói Pékség Vezetősége

Kérem ossza meg ismerőseivel: