A Stratégiai Kommunikációs Csoport több pontosítást tett közzé

A katonai rendeletekkel kapcsolatos kérdéseket tisztázták

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), a beérkező kérdésekre válaszolva, több pontosítást tett közzé szerdán az eddig kiadott katonai rendeletekkel kapcsolatban.

A gépkocsival történő szállítás körülményei

A GCS közleménye szerint ‘indokolt esetben’, ha például nem működik a közszállítás, esetleg több autóbuszt, metrót kell váltani, vagy bármi más okból a fertőződés esélye nagyobb, akkor – kitöltött felelősségnyilatkozattal – a férj/feleség elviheti gépkocsival munkába a feleségét/férjét.

A 65 éven felüliek számára azt ajánlják, hogy kerüljék, hogy ezt a 11-13 órás perióduson kívül tegyék meg. Ugyancsak azt ajánlják, hogy ha gondozás vagy felügyelet céljából költöztetnek egyik helyről a másikra 65 évnél idősebb személyt, akkor ezt lehetőleg 11 és 13 óra között tegyék meg.

Felmerült az is, hogy szállítható-e egy járműben háromnál több személy. A GCS megjegyzi, hogy a három személynél nagyobb csoportokat a gyalogos közlekedésben tiltották meg, ez nem vonatkozik a közszállításra, de itt is fizikai távolságtartásra szólítják fel az utasokat.


A GCS közleménye szerint a ‘piros zónákból’ repülővel érkezőket nem vihetik haza a reptérről gépkocsival a hozzátartozók, rokonok, vagy barátok, mert ezeknek hatósági karanténba kell vonulniuk.

Akik a ‘sárga zónából’ jönnek, azoknak lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, ami azt jelenti, hogyha egy családtagja jön utána a reptérre és hazaviszi gépkocsival, akkor őneki is elkülönítésbe kell vonulnia.


A szakmai érdekből megtett utazásoknak nincs idő- és távolságkorlátjuk – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS a kameramanok és fotósok példáját hozza fel, akiknek esetleg több nap alatt, több településre kell elmenniük, hogy munkájukat végezzék. Mindez megtehető szolgálati igazolvánnyal és a munkáltató által kiállított felelősségnyilatkozattal – magyarázza a GCS.

Szakmai ügyekben, előre kitöltött felelősségnyilatkozattal közlekedhetnek az egyéni vállalkozások tulajdonosai, a családi vállalkozások tagjai, a szabadfoglalkozású szakemberek és a mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek is – emlékeztet a GCS.


A gépkocsik időszakos műszaki vizsgájának (ITP) és köztelező felelősségbiztosításának (RCA) érvényessége nem hosszabbodik meg a szükségállapot ideje alatt – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az ITP-állomások működnek, kitöltött felelősségvállalással a gépkocsi előállítható műszaki vizsgára – magyarázza a GCS.

A felelősségbiztosítás érvényességének határideje szintén nem hosszabbodik meg. RCA-t akár online is kötni lehet – emlékeztet a kommunikációs csoport – ezért ez ügyben elmenni egy irodába nem számít halaszthatatlan sürgősségnek.


Milyen távolságra korlátozzák a kijárást és milyen indokkal lehet kijárni?

Ami a munkába járást illeti: a 3-as számú katonai rendelet kimondja, hogy el lehet menni a lakhelytől a munkahelyig, és ezt nem szűkíti egyetlen településre. Ennek feltétele, hogy az illető személy magánál hordja a munkahelyi igazolványát és a munkáltató által vagy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot.

Ha szakorvoshoz kell menni, szintén nincsenek távolsági korlátok, de azt ajánlják, hogy előzetesen tájékozódjanak arról, mikor rendel az orvos.

A vásárlással kapcsolatban az áll, ‘ajánlatos’, hogy az emberek a lakhelyükhöz legközelebb eső üzletben vásároljanak.

Ugyancsak távolsági megszorítások nélkül (akár más városba, településre is) közlekedhetnek azok, akik idős embereket gondoznak, élelmet vagy gyógyszert visznek nekik.

Ami a fizikai aktivitást illeti a GCS ismét hangsúlyozza, hogy a fizikai és sporttevékenységeket a lakóhely körül kell végezni, nem pedig parkokban, játszótereken, sportpályákon. A rendelet külön megtiltja a csoportos fizikai tevékenységeket. A házi kedvencek napi sétáltatása szintén csak a lakóhely körül engedélyezett.

Ami a mezőgazdasági termelőket illeti, a korlátozások logikája az, hogy csökkentse az emberek közötti személyes kontaktust, ezért azt ajánlják, hogy – lehetőség szerint – minél kisebb távolságot tegyenek meg a termelők.


A 16 és 18 év közötti kiskorúak maguk tölthetik ki és írhatják alá felelősségnyilatkozatukat

A 16 és 18 év közötti kiskorúak maguk tölthetik ki és írhatják alá felelősségnyilatkozatukat – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), azzal a feltétellel, hogy betartsák az egyéni közlekedésre vonatkozó előírásokat, és ne vegyenek részt csoportos sporttevékenységeken.

A 16 évnél idősebb fiataloknak, ha kilépnek az utcára, maguknál kell hordaniuk személyi igazolványukat.

A 16 évnél fiatalabb gyerekek szülői vagy gyámfelügyelettel, vagy ezek belegyezésével közlekedhetnek, de azt ajánlják, hogy ezen kijárások számát minimalizálják.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: