A szállodák május 15-én kinyithatnak

A vendéglők, bárok, kávézók esetében megmaradnak a korlátozások

Május 15-e után megnyitnak a szállodák, de a vendéglők nem, mert ezek nagyobb járványtani kockázatot jelentenek – mondta hétfő esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban közölte, a nagy bevásárlóközpontokon (‘mallok’) kívül május 15-e után újraindul a kereskedelem, ami nagyon fontos bizonyos gazdasági ágazatok újbóli fellendüléséhez. A kijárási korlátozások feloldása ugyanakkor az üzemanyag-forgalmazóknak is jót fog tenni, mert növekedni fog a fogyasztás.

A szállodák megnyílnak, viszont érvényben maradnak a korlátozások a vendéglők, bárok, kávézók esetében, mert ezek nagy epidemiológiai kockázatot jelentenek. A zárt terű vendéglők megnyitására még valószínűleg várni kell egy ideig, tette hozzá a miniszterelnök.

Rámutatott: május 15-e után, bizonyos ezetekben megengedett lesz a települések közötti közlekedés. Ezek közé tartoznak többek között a szolgálati utak, a rokonlátogatások, és a mezőgazdasági tevékenységek végzése.


L. Orban: Fokozatosan lazítunk a korlátozásokon,
a járványtani kockázat figyelembevételével

Fokozatosan enyhítik a korlátozásokat május 15-e után, az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalakor egyetlen szempontot tartanak szem előtt: a járványtani kockázatot – jelentette ki hétfő este Ludovic Orban.

A miniszterelnök rámutatott, első körben azokon a korlátozásokon lazítanak, amelyek megszüntetése a legkisebb kockázattal jár.

“A járványtani kockázatot a közegészségügyi intézet, valamint a vészhelyzeti bizottság munkáját segítő technikai-tudományos tanács szakemberei mérik fel, és ennek alapján hozzuk majd meg a korlátozások lazítását érintő döntéseket” – fogalmazott Orban a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Azt mondta, az egyes lazító intézkedések között 14-15 napos szünetet tartanak, ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen hatást fejtenek ki ezek a járvány szempontjából. Ugyanakkor a korlátozásokat enyhítő intézkedéseket minden esetben szabályok is kísérik majd.

A kormányfő hozzátette, külön szabályokat vezetnek be a tömegközlekedéssel, illetve az “irodákban zajló tevékenységgel kapcsolatban”, és ezek a közintézményekre és magáncégekre egyaránt érvényesek lesznek.


Ludovic Orban: A kormány a megelőzés módszerét alkalmazta a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban

A román kormány a megelőzésre koncentrált a COVID-19-járvánnyal kapcsolatban, és más országokhoz képest korábban rendelte el a korlátozó intézkedéseket – mondta hétfő este Ludovic Orban.

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök azt mondta: a kormány még az előtt elkezdett intézkedni a koronavírus-járvány elterjedésének megakadályozására, hogy bármiféle figyelmeztetést kapott volna erre vonatkozóan, és az országos vészhelyzeti bizottság révén ‘már azelőtt megkezdte a harcot a COVID-dal, hogy az államfő március 15-én kihirdette volna a szükségállapotot’.

Kifejtette: a román kormány azonnal intézkedni kezdett, ahogy kitört a járvány Kínában, még mielőtt más országok meghozták volna a korlátozó intézkedéseket. Orban többek közt a lakhelyi és hatósági karantén bevezetését, a repülőjáratok felfüggesztését, az iskolák bezárását említette, amelyek sok esetben a lakosság bírálatát és bizalmatlanságát váltották ki, de – mint mondta – hatásosnak bizonyultak.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: