A szülők beleegyezése szükséges, hogy a gyereket tesztelni lehessen az iskolában

A beleegyezéshez formanyomtatványt kell kitölteni

A szülőknek beleegyezésüket kell adniuk ahhoz, hogy gyerekeiket az oktatási intézményekben tesztelhessék koronavírus ellen, jelentette ki pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Az egészségügyi minisztérium honlapjára feltöltenek egy formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják belegyezésüket, hogy a gyereket koronavírusra teszteljék az iskolában – mondta el Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel közösen tartott pénteki sajtóértekezletén.

A tárcavezető emlékeztetett: a tesztet kizárólag a szülő előzetes írásos beleegyezésével lehet elvégezni.

Voiculescu arról biztosított, hogy az iskolák már kaptak, vagy a közlejövőben kapnak megfelelő számú antigén gyorstesztet, hogy a vizsgálatokat elvégezhessék.

A tesztelést az iskolaorvosok végzik, akiknek kötelességük lesz legtöbb 24 órán belül jelentést tenni az esetről.

Tesztelni kell azokat a tanulókat is, akik a pozitív teszteredményű diák kontaktszemélyei voltak (ha van erre szülői engedély), illetve azokat a tanárokat is, akik a gyerekkel érintkeztek. Amennyiben nincs írásos szülői engedély a gyerek tesztelésére, fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal.

A miniszter szerint létfontosságú, hogyha egy esetre fény derül, minél gyorsabban és operatívabban le tudják tesztelni a többi tanulót, ezért azt ajánlotta, hogy a szülők adják beleegyezésüket, hogy mintát vehessenek a gyerektől.

Kérdésre válaszolva Voiculescu leszögezte: a február 8-ai iskolakezdéskor a gyerekeknek semmilyen családorvosi igazolást nem kell felmutatniuk.


Forrás: www.agerpres.ro


Innen tölthető le a formanyomtatvány:

http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2021/02/Formular-de-exprimare-a-consim%C8%9B%C4%83m%C3%A2ntului.pdf?fbclid=IwAR3xN49owtAB0XGB-w8zEjM2vf3KmdDuKHaAaSOuhSkK-G0dtld2XY7w-5Y

Kérem ossza meg ismerőseivel: