A szülők kinyilváníthatják beleegyezésüket a gyerekek leteszteléséhez

Javaslat: a kinyomtatott és aláírt hozzájárulási űrlapot már az első iskolai napon hozzák

Az egészségügyi minisztérium honlapjára és a Facebook-oldalára is feltöltötték azt a formanyomtatványt, amiben a szülők kinyilváníthatják beleegyezésüket, hogy a gyereket koronavírusra teszteljék az iskolában.

“Az egészségügyi minisztérium azt javasolja, hogy azoknál a diákoknál, akiknél az órák alatt jellegzetes COVID-19 tünetek jelentkeznek, azonnal antigén gyorstesztet végezzenek az iskola orvosi rendelőjében, amennyiben erre van lehetőség. A teszt elengedhetetlen az iskolák biztonságos működéséhez, a gyermekek egészségének megőrzéséhez. (…) Azt javasoljuk a szülőknek, hogy a kinyomtatott és aláírt hozzájárulási űrlapot már az első iskolai napon hozzák, hogy a tanulókat szükség esetén azonnal tesztelni lehessen”- írja a minisztérium a Facebook-bejegyzésében.

A szaktárca emlékeztet: a tesztet kizárólag a szülő előzetes írásos beleegyezésével lehet elvégezni.

A tesztelést az iskolaorvosok végzik, akiknek kötelességük lesz legtöbb 24 órán belül jelentést tenni az esetről.

Tesztelni kell azokat a tanulókat is, akik a pozitív teszteredményű diák kontaktszemélyei voltak (ha van erre szülői engedély), illetve azokat a tanárokat is, akik a gyerekkel érintkeztek. Amennyiben nincs írásos szülői engedély a gyerek tesztelésére, fel kell venni a kapcsolatot a családorvossal.


Forrás: www.agerpres.ro


A formanyomtatvány innen tölthető le:

http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2021/02/Formular-de-exprimare-consimtamant.pdf?fbclid=IwAR1yA4_PusFJgXwciq5OFknP6U-77RS0hPgxIGZ-81_lSAAPUXBNHWGjz9g

Kérem ossza meg ismerőseivel: