A táblagépeket és laptopokat legkésőbb szeptember 10-éig eljuttatják az iskolákba

A minisztérium 250 ezer táblagépet és laptopot vásárolt

A minisztérium által vásárolt 250 ezer táblagépet és laptopot legkésőbb szeptember 10-éig eljuttatják az iskolákba – jelentette be szerdán a World Vision Alapítvány által szervezett online konferencián Monica Anisie tanügyminiszter.

A tárcavezető az értekezleten kifejtette: a román tanügyi rendszer nem volt felkészülve az online oktatásra.

Kérdésre válaszolva elmondta: készek akár az iskolák szintjére leengedni annak eldöntését, hogy a helyi járványügyi helyzet függvényében mikor, milyen típusú oktatási formát vezetnek be.

A miniszter szerint szakemberekkel folytatott megbeszéléseken arra a következtetésre jutottak, hogy az óvodai és elemi oktatásban az órákat lehetőleg klasszikus formában, az osztályteremben kellene tartani.


Az utolsó helyet foglalják el a romániai fiatalok az Európai Unióban a digitális kompetenciák tekintetében

Az utolsó helyet foglalják el a romániai fiatalok az Európai Unióban a digitális kompetenciák tekintetében – derül ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán közzétett adatsorából.

Az összeállítás értelmében, az Európai Unióban öt 16 és 24 év közötti fiatal közül négy (80%) rendelkezik alap- vagy annál magasabb fokú digitális kompetenciával, míg a romániai fiatalok körében ez az arány 56%.

E tekintetben a legjobban a horvát fiatalok állnak, akiknek 97%-a rendelkezik alap- vagy annál magasabb fokú digitális kompetenciával, a sorban Észtország, Litvánia és Hollandia következik 93%-kal, majd Görögország 92%-kal.

Digitális készségek hiányában sok fiatal nem tudott bekapcsolódni a COVID-19 világjárványhoz kapcsolódó korlátozások miatt elrendelt online iskolai vagy egyetemi oktatásban.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) Közgyűlése 2014 novemberében úgy határozott, hogy július 15-én ünnepli az ifjúsági szakértelem világnapját. Manapság 1,2 milliárd 15 és 24 év közötti fiatal él a világon, ez a világ népességének 16 százaléka.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: