A teherforgalom egyelőre nem térhet vissza a városba!

Szakmai érvek alapján kell mérlegelni és dönteni

Mi sem világosabb annál, hogy az, ami most a gyergyószentmiklósi terelőút körül zajlik egy kampányfogás. A petíció, a politikai nyomásgyakorlás választások közeledtével érthető, de itt most szakmai érvek alapján kell mérlegelni és dönteni!

Két nagyon lényeges oka is van annak, ami kizárja a lehetőségét a Gyergyószéken áthaladó teherforgalom visszaterelését városunkba. Az egyik, hogy Székelyföld egyik legszebb főterén, műemlék övezetében nincs helye a nehéz járműveknek, védenünk kell a városunk épített örökségét.A másik pedig, hogy egy független szakértői vélemény („expertiza”) állapítja meg, hogy a Gábor Áron utcában, a Pro Art Galéria mellett található Békény-híd egyáltalán nem alkalmas a teherforgalom elbírására.

Ilyen ügyeket csakis valós szakmai megalapozottságra támaszkodva lehet megoldani, nem pedig petíciók nyomására, politikai haszonszerzésre felhasználni! Ez a válaszom arra az elképzelésre, amit Borboly Csaba, megyei önkormányzati elnök javasol a gyergyócsomafalvi polgárok panasza alapján.

Megértem azon gyergyócsomafalviakat, akik a házaik épsége miatt aggódnak az arra terelt járműforgalom miatt, és polgármester kollégámat, Márton László-Szilárdot is, de én Gyergyószentmiklós polgármesterként a gyergyószentmiklósi emberek érdekeit kell képviseljem. Ezért dolgozunk azon, hogy a „teherforgalmi út” néven ismert utcák teljes felújítása megtörténjen. Épp a jelenlegi helyzet mutatja egyébként, hogy ez nem csak Gyergyószentmiklós, hanem az egész Gyergyószék érdeke egyben.

A petíció, a politikai nyomásgyakorlás, választások közeledtével érthető, de felvetem a kérdést: mi történik akkor, ha a gyergyószentmiklósiak kezdenek aláírást gyűjteni azzal a szándékkal, hogy a város többé ne is fogadja vissza a teherforgalmat? Biztosan összegyűlne több ezer aláírás…

Nem ez a cél. Ismétlem, szakmai érvek alapján kell mérlegelni és dönteni ebben a kérdésben is.

A múlt szeptemberben egy szakmailag megalapozott döntés született az útügyi hatóságokkal, megyei és városi rendőrséggel egyeztetve, amikor a városunkban zajló munkálatok miatt a falvak felé lett irányítva a forgalom. Erről tájékoztattuk a megyei önkormányzatot is, és éppen Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán lett nyilvánosan közzétéve a munkálatok végéig javasolt útvonal. Most, 10 hónap elteltével ébredt rá a megyei önkormányzat arra, hogy nincs rendben a terelőút használata. A megoldás pedig az ő kezében van, és nagyon egyszerű ez: meg kell adnia azt a jóváhagyást, hogy továbbra is az általa adminisztrált úton történjen a közlekedés a munkálatok befejezéséig.

Amennyiben nem így lesz, kénytelenek leszünk az országos útügyi hatóságok jóváhagyását kérni, hogy a Gyergyószéken áthaladó teherforgalom Maroshévíz és Csíkszereda között Székelyudvarhely, Parajd és Borzont érintésével történjen. Aligha akarná ezt bárki is.


Nagy Zoltán polgármester


Online falugyűlésen kerestük a legjobb megoldást

A csomafalvi lakók érdekében korlátozni kell a településen áthaladó teherforgalmat

A Gyergyócsomafalvi Polgármesteri Hivatal petícióval fordult Hargita Megye Tanácsához, amelyben a DJ 126-os jelzésű terelőúttal kapcsolatosan tett panaszt, mivel a megnövekedett teherforgalom miatt egyre rosszabb állapotba kerülnek az út mentén található lakóházak, az ott élők nyugalmát zavarják a teherautók.

A petíciót több mint hatszáz ott élő írta alá, ezzel is nyomatékosítva, hogy az egész közösséget érintő problémáról van szó.

A közös megoldáskeresés érdekében július 16-án, csütörtökön délben online falugyűlést szervezett Hargita Megye Tanácsa, amelyen megvitatásra került a probléma. A ZOOM felületen zajló falugyűlésre meghívást kaptak a csomafalvi, alfalvi és újfalvi lakók, ugyanakkor bárki élőben követhette a tanácskozást a közösségi oldalon keresztül.

Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere köszöntőjében elmondta: a településen áthaladó nagy mennyiségű teherforgalom az épületekben tett károkon túl az itt élők nyugalmát is zavarja.

– Az, hogy nincs rendben az elterelésnek az ügye azt már több hónapja jelezte polgármester úr, utána jött a petíció is, ez egy körülményes folyamat, amely rendezése időigényes, de keressük a legjobb megoldást minden fél számára – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

– Kis terelőutak megépítésére van szükség és együtt kell dolgozni azon, hogy Bukarestben is megszülessen a döntés a nagy terelőút megépítéséhez – summázta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki bízik a közös megoldás megtalálásában Gyergyószentmiklós városvezetésével együtt.

A forgalomátirányítás jogi helyzetéről Bodó Alpár, a megyei tanács jogi vezérigazgató-helyettese számolt be, kihangsúlyozva, hogy az út adminisztrátorának (Hargita Megye Tanácsa) a beleegyezése nélkül nem lehetett volna olyan döntést meghozni, hogy a forgalmat ráterelik egy megyei útra.

2020. június 17-én iktatták Hargita Megye Tanácsánál 12697-es számmal Gyergyócsomafalva község 2039/17.06.2020-as átiratát, mely leírja a nehézforgalom által okozott kellemetlenségeket, beleértve a lakóházakban és a DJ126-os megyei úton okozott károkat. Az átirat csatolmányaként megkaptuk a 2020. február 25-én keltezett jegyzőkönyv másolatát, melyben 637 lakos tiltakozik a kialakult helyzet miatt.

A folytatásban az utász kollégák felvázolták az út kronológiáját és az általuk tapasztaltakat.

Hargita Megye Tanácsának jogi osztálya megvizsgálta a forgalomátirányítással kapcsolatos polgármesteri rendeleteket, és ezeket törvénytelennek ítélve, az 554/2004-es törvény előírásainak megfelelően előzetes panaszt nyújtott be Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalánál július 7-én, kérve a rendeletek visszavonását. A válaszidő, ami Gyergyószentmiklós rendelkezésére áll, 30 nap, mely augusztus 8-án telik ki.


A 40 perces falugyűlés itt tekinthető vissza:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/288656242345517/


Hargita Megye Tanácsának kommunikációs csapata

Kérem ossza meg ismerőseivel: