A telefonszolgáltatások, a könyvek, újságok és a citrusfélék drágultak a leginkább szeptemberben

A Román Nemzeti Bank az idei év végére 2,7 százalékos inflációt valószínűsített

A telefonszolgáltatások, a könyvek, újságok és a citrusfélék drágultak a leginkább szeptemberben augusztushoz képest, míg a krumpli és az üzemanyag ára, valamint a légi szolgáltatások díja csökkent.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfői adatai szerint a telefonszolgáltatások díja 0,44 százalékkal nőtt szeptemberben augusztushoz mérten, tavaly decemberhez viszonyítva pedig 1,03 százalékkal. A légi szolgáltatások díja augusztushoz képest 14,77 százalékkal csökkent, tavaly decemberhez mérten viszont 9,64 százalékkal nőtt.

A könyvek, folyóiratok és újságok 0,55 százalékkal kerültek többe szeptemberben, mint az előző hónapban, tavaly decemberhez képest pedig 3,17 százalékkal nőtt az áruk. Az üzemanyag ára augusztushoz viszonyítva 0,69 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig 9,02 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszerek közül a citrusfélék 2,41 százalékkal drágultak augusztushoz és 15,91 százalékkal 2019 decemberéhez képest. A tavalyi év utolsó hónapjához mérten a bab és egyéb hüvelyesek drágultak a leginkább, 17,75 százalékkal. A krumpli ára viszont csökkent szeptemberben, augusztushoz képest 27,54 százalékkal, a tavalyi év végéhez viszonyítva pedig 32,57 százalékkal került kevesebbe.

Az INS hétfői tájékoztatása szerint az augusztusi 2,7 százalékról szeptemberben 2,5 százalékra mérséklődött az éves inflációs ráta Romániában. Az élelmiszerek 4,96 százalékkal drágultak, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,62%-kal, a szolgáltatások díjszabása pedig 2,89%-kal nőtt.

A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta szeptemberben 2,1% volt.

A Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év végére 2,7 százalékos, 2021-re pedig 2,5 százalékos inflációt valószínűsített legutóbbi jelentésében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: