A Vasgárda és a hatóságok ingerküszöbe

Sokadszorra a kettős mércéről

Romániában 2002 óta jogszabály tiltja a szélsőséges nézetek és azok terjesztőinek kultuszát. Ezt mi erdélyi magyarok onnan is tudhatjuk, hogy az évek során számos esetben próbáltak arra hivatkozva eljárást indítani olyan rendezvények szervezői ellen, ahol Wass Albert művei hangzottak el. Az idők folyamán ezt a kormányrendeletet többször módosították, legutóbb 2018-ban, erről nagyon részletesen lehet olvasni itt. Az eredmény pedig – bizonyára nem meglepő módon – az lett, hogy egy 2018 őszi Wass Albert est miatt (avagy ne kerülgessük, mondjuk ki: ürügyén) az ügyészség eljárást indított az EMI elnöke ellen. Nem azért, mert valaki feljelentést tett, hanem hivatalból. Ezzel is jelezve, hogy az állam mindent tud, mindenre figyel, nem lehet egy székelyföldi kisváros kiskocsmájában úgy megszervezni valamit, hogy arról ne szerezzenek tudomást. S mivel a módosított jogszabály immár lehetőséget teremtett rá, nem csak kivizsgálást indítottak, hanem eljárást is, időt és energiát nem kímélve kihallgattak fűt-fát, mindenféle bizonyítékokat gyűjtöttek, majd beidézték a vádlottat, közölték vele, hogy törvényt szegett, hogy ezért milyen büntetés róható ki rá, majd alaposan kifaggatták arról, hogy hogyan is jutott eszébe ezt a törvénytelenséget elkövetni, mik voltak céljai, kik voltak bűntársai, stb, stb. Az ügy ugyan bíróság elé nem került, az enyhítő körülményeket figyelembe véve egy ejnye-bejnye lett a vége, de azt elképzelheti a tisztelt olvasó, hogy azon hosszú hónapok során míg ez az egész lezajlott, némi fejfájást egészen biztosan okozott a vádlottnak.

S akkor nézzük a mérleg másik serpenyőjét:
Ha az ember körülnéz az interneten, akkor különösebb erőfeszítés nélkül talál akárhány olyan oldalt, amelyik nyilvánvaló módon a fent említett jogszabály hatálya alá esik. Itt van találomra négy:

1. http://www.miscarea.net/
Ezen az oldalon az érdeklődő megtalál mindent, ami a Vasgárdáról szól, versek, könyvek, énekek, filmek, s így tovább. Mindez nyilvánvalóan dicsőítő módon, azzal a szándékkal van közzétéve, hogy terjessze a mozgalom eszméit, támogatókat toborozzon. Ezáltal a jogszabály majd minden előírását sérti. Ennek ellenére szabadon elérhető az országban bárhol.

2. http://www.miscarea-legionara.net/
Ez ugye egy még kifejezőbb név, még pontosabban utal arra, hogy mit talál az érdeklődő ezen az oldalon. S hogy a hatóságok dolga egyszerűbb legyen (nem mint a Wass Albert est esetében, ahol a magyar sajtót kellett böngészni, “gyanús” rendezvények után kutatva), itt már a nyitó oldalon ott van a Vasgárda jelképe (első törvénysértés), illetve teljes részletességgel fel van tüntetve az is, hogy hol székel az oldalt működtető szervezet, hol működik a légionárius könyvtár (mert ilyen is van ám!), sőt, még arra is kiterjedt az oldal tulajdonosainak a figyelme, hogy tájékoztassák az olvasót, hogy ők az Alkotmánynak megfelelően működnek. Ezen túlmenően itt is hasonló információk találhatóak mint a másik oldalon, csak más elrendezésben.

3. Az okazii.ro oldalon az érdeklődők gond nélkül vásárolhatnak a légionárius mozgalom ideológusainak könyveiből, vagy egyéb olyan kiadványokat, amelyek a mozgalmat dicsőítik.

4. Az ortodoxinfo.ro portálon számos Codreanut dicsőítő írás olvasható, illetve a halálának napján lelkes hívei megemlékezést tartottak a meggyilkolásának a helyén, s ezt is hirdették ott, megadva a megemlékezés szervezőinek az adatait is. Ezek az írások és a rendezvény maga is nyilvánvaló módon sérti a fent említett jogszabályt.

Ez négy példa, de valóban csak példa (igaz, hogy az első kettő különösen kirívó), mert hasonlót akárhányat lehet találni csak az interneten, egy kevés böngészés után. És ezek valahogy nem érik el a hatóságok ingerküszöbét. Néhány Wass Albert versért, amit egy maréknyi ember hallgat meg börtön jár, a légionárius versek szabadon terjeszthetők a világhálón, azokra már nem marad ideje és energiája a román ügyészségnek. Azaz hogy pontosabban fogalmazzunk: azok esetében nem indítanak hivatalból, saját kezdeményezésre eljárást.

Mindezzel nem akarjuk föltétlen azt mondani, hogy azokat szándékosan elnézik, netán pártolják, csak megállapítjuk a tényt, hogy azok tegnap is és ma is háborítatlanul ott vannak a világhálón, s hogy ez nincs rendjén. Tettünk tehát még tavaly novemberben egy panaszt az ügyészségen ezen négy honlapra/eseményre hivatkozva, s azt kértük, hogy azokat vizsgálják ki, s ha úgy találják hogy törvénysértőek, akkor tegyék meg a szükséges lépéseket. A célunk ebben az esetben kettős volt: egyrészt el szeretnénk érni azt, hogy ne lehessen szabadon terjeszteni a Vasgárda idegengyűlölő eszméit az interneten, de ugyanakkor azt is tesztelni szeretnénk, hogy meddig mennek el a román hatóságok a kettős mérce alkalmazásában. Azt már tudjuk, hogy Wass Albert esetében hivatalból indítanak eljárást, miközben a Vasgárda esetében nem járnak el ugyanúgy. De vajon addig elmennek-e, hogy a panaszunkat valamilyen kifogással ejtik?

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: