A végzős osztályok tanulói június 2-a után térhetnek vissza az iskolába

Különleges biztonsági intézkedések közepette kerül sor a tevékenységekre

A végzős osztályok tanulói június 2-a után térhetnek vissza az iskolába – jelentette be hétfői sajtóértekezletén Monica Anisie oktatási miniszter, és hozzátette: egy osztályteremben legtöbb tíz tanuló lehet.

A tárcavezető szerint a kéthetes tevékenység kizárólag a vizsgákra való felkészítésre korlátozódik, a jelenlét nem lesz kötelező.

Kifejtette: a képességvizsgák június 15-én kezdődnek, az érettségi vizsga első napja június 22-e lesz, a részletes programot később teszik közzé.

A szak-, a duális és a posztliceális oktatásban elmaradnak a szakvizsgák.

A minisztérium rendeletet dolgoz ki az egészségbiztonsági szabályokat illetően. Ennek része lesz, hogy egy osztályteremben legtöbb tíz gyerek ülhet, és az is, hogy a tanfelügyelőségeknek ingyenes telefonvonalat kell létesíteniük, amelyen a szülők érdeklődhetnek a körülményekről – magyarázta a miniszter.

Ugyancsak különleges biztonsági intézkedések közepette kerül sor a tanárok esedékes vizsgáira is.


Az idén le nem adott tananyagot a következő tanévben pótolják be – jelentette be hétfői sajtóértekezletén Monica Anisie oktatási miniszter, és hozzátette: a második félévi dolgozatírások elmaradnak.

‘A lezárásokkal kapcsolatban: a médiát minimum két jegyből számítják ki, a dolgozatírások elmaradnak. A különleges helyzetekről, például ha egy diáknak nincs meg a két osztályzata, a tanügyminisztérium külön rendelkezik’ – közölte Anisie.

Az egyetemek folytatják az online oktatást, és a vizsgáztatás is interneten történik. Minden intézménynek maga kell megszerveznie az eljárást – magyarázta a tárcavezető.

Elmondta: minden intézkedés esetében az elsődleges szempont a gyerekek és a pedagógusok biztonsága. Hozzátette: figyelembe vették, hogy miként jártak el más országokban, mint Olaszországban, Lettországban, Máltán és Magyarországon.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: