A Zöld Ház program újragondolását, a finanszírozás újraosztását kéri Borboly Csaba

A minisztérium felelőssége, hogy a Hargita megyei kellemetlen időjárásban az úton tartják az embereket

A Zöld Ház program újragondolását, a finanszírozás újraosztását kéri Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök úgy véli, figyelembe kell venni az egyes megyék földrajzi sajátosságait, az időjárási viszonyokat és az ezek függvényében megyénként változó mértékű érdeklődést. Erre vonatkozó kérését eljuttatta Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszternek: http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/10_26_CatreMinMediuluiRefProgramulCasaVerde.pdf

Csíkszeredában napokat is állnak sorban az emberek, hogy kéréseiket benyújtsák, jelenleg épp bizonytalanságban, hiszen nem tudni azt sem, hogy meddig kell, hogy várakozzanak. Borboly Csaba szerint felelőtlenség a minisztérium részéről, hogy a csíkszeredai kellemetlen időjárásban az utcán tartják az embereket. Sokan akár száz kilométerről – például Parajdról vagy Maroshévízről – érkezve várakoznak napokig, fejti ki a megyeelnök, aki Becze István megyei tanácsossal és Domokos Lászlóval, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatójával együtt október 26-án a megyei környezetvédelmi ügynökség csíkszeredai székhelyén egyeztetett a támogatási igénylések benyújtására várakozókkal.

Borboly Csaba, aki korábban egyeztetett Jakab Istvánnal, a Környezetvédelmi Alap (AFM) elnökével is a témában, a várakozóktól egy petíciót vett át, amit az RMDSZ honatyáinak segítségével eljuttatnak Bukarestbe.

– A kusza bürokrácia mellett is fontos kell, hogy legyen az emberek egészsége! Megengedhetetlen, hogy ilyen időjárási körülmények között bizonytalanságban tartsák a támogatást igénylőket. A magunk részéről a kommunikáció felgyorsításában tudunk segíteni, kérjük az illetékes minisztert, hogy felelősségteljesen keressen megoldást a kialakult helyzet mihamarabbi megoldására, ha kell módosítsák a kérelmek fogadásának módszertanát, és mihamarabb értesítsék a várakozókat, ne tartsák bizonytalanságban – hangsúlyozza Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke a környezetvédelmi miniszternek írt levelében arra hivatkozik, hogy Hargita megyében az időjárási viszonyoknak köszönhetően a lakosságszám arányában jóváhagyott pénzügyi kereten felüli, azaz nyolcszáz körüli projekt vár támogatásra. Hargita megye az egyik leghidegebb térsége az országnak, ahol a hideg évszak is tovább tart mint az ország melegebb részein. A megyeelnök kifogásolja, hogy a lakosság függvényében osztották le a megyékre a finanszírozást, mikor egyértelmű, hogy a hidegebb vidékeken több a kérvényező, a melegebb megyékben pedig nem is igénylik a rájuk eső részt. Éppen ezért a program menetének újragondolását és a finanszírozás újraosztását kéri Borboly Csaba. Mint átiratában beszámol, Hargita megyében még legalább hatszáz projekt támogatására van szükség.

zoldhaz1

Fotó: Hargita Népe

A megyeelnök azt kéri a minisztertől, hogy legyenek belátással azokra a személyekre, akik akár több napot is állnak a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelye előtt a hidegben és esőben, közöljék velük minél hamarabb, hogy van-e lehetőség a megyei támogatási keret kiegészítésére, illetve mikortól fogadják az újabb kéréseket. Továbbá azt is kéri Borboly Csaba, hogy egyszerűsítsék le és gyorsítsák fel a kérések benyújtásának procedúráját.

Kérem ossza meg ismerőseivel: