Adjunk egy nagy lendületet a nemzeti régiók ügyének!

Van tere a szolidaritásnak, az értelmes cselekvésnek!

Az elmúlt időben, a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések következtében, a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének támogatására a papíralapú aláírásgyűjtés gyakorlatilag leállt, a digitális aláírás pedig drámain lelassult.

A szervezők nevében nem is kérhetek mást azoktól az önkéntesektől, akik papíralapon aláírásokat gyűjtöttek, hogy saját és a támogatók egészségének védelmében szüntessék be a tevékenységet, ezzel is igazodva a hatóságok azon intézkedéseihez, amelyek a járvány terjedését lassítják.

Ezzel szemben az online (számítógépes) támogatásokat kell szorgalmazni. Arra kényszerülünk, hogy otthon maradjunk. Használjuk ki ezt a lehetőséget, és adjunk egy nagy lendületet nemzeti régiók ügyének.

Tudatosítani kell a kezdeményezés minden támogatójában, hogy a kényszerű karantén akkor elviselhető, akkor emberi, ha közben az emberek értelmes és hasznos dolgokat tehetnek egymásért!

A nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezés erre kínál lehetőséget. Használjuk ki az időt, és a helyzetet a kezdeményezés támogatására. A legnépszerűbb közösségi oldal – itt következhetne a világcég megnevezése, ha reklámozni akarnánk őt – magyar felhasználóinak száma meghaladja a hatmilliót! Ezek ellenére az online aláírók száma eddig 230 ezerre tehető! Szembe kell nézni azzal a ténnyel is, hogy a közfigyelem most teljes egészében a korona vírusra összpontosít. Ez érthető. Az embereknek tájékozottaknak kell lenniük, a hatóságok járványügyi rendeleteit és ajánlásait pedig be kell tartaniuk. Ugyanakkor fel kell készülnünk az élet természetes folytatására is. Ez egy összetett társadalmi feladat, és ennek részét képezheti a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” indított polgári kezdeményezés sikeressé tétele. Tegyünk érte (valamit)! Rossz előjel, hogy a zárás előtt 51 nappal az online aláírások növekedési üteme vissza esik  ahelyett, hogy emelkedne. De tudunk ezen változtatni.

Tudatosítani kell minden magyarban, hogy a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése:

 először és egyedüliként fogalmazta meg Székelyföld igényeit/elvárásait az Európai Unióval szemben, és sikerült bebizonyítani, hogy ezek az igények/elvárások az Európai Unió jogalkotási hatáskörébe tartoznak. Ezek az igények/elvárások kiterjednek Kalotaszegre, Partiumra, Felvidékre, Muravidékre, Őrségre és minden Magyarországtól elszakított magyar népességű területre;

 először és egyedüliként kapcsolta Székelyföldet, és a Magyarországtól elszakított magyar népességű területeket  Nyugat-Európa etnoregionális mozgalmaihoz;

egy új fogalmat teremtett, a nemzeti régiók fogalmát, amely kiindulási pontja lehet az Európai Unió jogalkotásának;

• az európai etnoregionális mozgalmak új hullámát indította el;

• a közösségi jogtörténet részévé vált, és változást hozott az Európai Unió Bíróságának joggyakorlatában.

            Hisszük, hogy van tere a szolidaritásnak, az értelmes cselekvésnek még ebben a nehéz időben is.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Kérem ossza meg ismerőseivel: