Április 26-án rajtol a Roncsautó-program

A háztartási gépek roncsprogramja várhatóan május elején indul

Április 26-án indul a Roncsautó-program – jelentette be szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető szerint a kormány szerdai ülésén ismertetik a Környezetvédelmi Alap költségvetését, amelyből a romániai gépkocsipark felújítását célzó Roncsautó- és a Roncsautó Plusz-programot is finanszírozzák. A miniszter azt mondta, idén kétszer akkora összeget szánnak elektromos autók vásárlásának támogatására, mint 2020-ban.

“Az idei első három hónapban szinte exponenciálisan nőtt az eladott elektromos autók száma Romániában. Ez a költségvetés azokat hivatott támogatni, akik a mobilitáson és a személyes kényelmen túlmenően a környezetre, a széndioxid-kibocsátás csökkentésére is gondolnak” – fogalmazott.

A miniszter szerint az eddigi 6500 lejről 7500 lejre nő idén a Roncsautó-program klasszikus változatában megszerezhető voucherek értéke, és emelik az ökobónuszt a hibridautók, illetve azon járművek esetében, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként. A százszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 45 ezer lejjel, a hibridek vásárlását 20 ezer lejjel támogatják. Ugyanakkor ettől az évtől a program klasszikus változata esetében is bevezették azt a kitételt, miszerint az így vásárolt járművet egy évig nem szabad eladni.

A jelentkezési feltételek és az igénylés módja nem változik, ezúttal is online fogadják a kérelmeket.

A miniszter szerint a háztartási gépek roncsprogramja várhatóan május elején rajtol el, ennek részleteiről jövő héten számolnak majd be.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: