Arafat: A választópolgárok vigyenek magukkal szájmaszkot a szavazáskor

Szeptember 15-étől további 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfőn úgy nyilatkozott, az urnákhoz járuló szavazópolgároknak tanácsos otthonról vitt maszkot viselni.

A kormányülés végén Arafat azt mondta, ‘tudomása szerint’ kapnak szájmaszkot azok a választópolgárok, akiknél véletlenül nincs ilyen eszköz, de ő azt javasolja, hogy mindenki vigyen maszkot otthonról, amikor szavazni indul. Sőt, tette hozzá kérdésre válaszolva, azt is tanácsolja, hogy saját írószert is vigyen mindenki magával, amit csak ő fog meg, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Raed Arafat ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szavazóhelyiségben egy rövid időre fel kell majd fedni az arcot, mert csak így lehetséges a személyazonosság bizonyítása.

Amennyiben valaki nem hajlandó maszkot viselni, vagy éppen nem hajlandó levenni a maszkját a személyazonosság bizonyítás végett, az számíthat arra, hogy a szavazóbizottság nem fogja beengedni a szavazóhelyiségbe.

‘Aki nem akarja betartani a szabályokat – megtörténhet, hogy azt nem engedik be a bizottság tagjai’ – fogalmazott az államtitkár.

Azt is elmondta: külön fogják megszámolni a fertőzött személyektől begyűjtött szavazólapokat, és az ezt végző szavazóbiztosok ‘védelemben’ részesülnek majd.

A mozgóurnát először azokhoz viszik ki, akik más betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni szavazni, és csak ezt követően kerülnek sorra a koronavírusos vagy karanténban levő személyek.

A kormányülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be, hogy szeptember 15-étől további 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, az erre vonatkozó határozatot a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályzattal együtt hétfői ülésén fogadja el a kormány.


Elfogadja hétfői ülésén a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására és a választási kampányban érvényes szabályokra vonatkozó határozatát – közölte az ülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök.

Orban bejelentette: szeptember 15-étől további 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, az erre vonatkozó határozatot a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályzattal együtt hétfői ülésén fogadja el a kormány.

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője elmondta, választási kampányban érvényes szabályokról a kormány javaslata alapján az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 2020/45-ös határozata rendelkezik. Kiemelte: választási kampányrendezvényen vagy tüntetésen maximum 100 ember vehet részt, az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartásával. A szavzóhelyiségekben kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, ezen kívül a választóknak belépéskor és távozáskor is kézfertőtlenítést irányoz elő a jogszabály.

Azok, akik személyazonossági kártyával rendelkeznek (carte de identitate), saját kezűleg fogják azt becsúsztatni az adatleolvasó eszközbe. Akinek még régi típusú személyazonossági igazolványa van, annak az adatait egy választóbizottsági tag fogja feldolgozni, miután lefertőtlenítette a kezeit.

Raed Arafat azt is elmondta, szemináriumokat és műhelygyakorlatokat ugyanolyan feltételek mellett lehet szervezni, mint színházi vagy más előadásokat.

Ludovic Orban arra figyelmeztette kollégáit, hogy nagyon pontosan le kell szögezni a mozgóurna kérésére vonatkozó szabályokat olyan személyek esetében, akik koronavírus-fertőzöttek, vagy lakhelyi elkülönülésben vannak.


Engedélyezik kültéri tüntetések szervezését, ha azokon maximum 100 ember vesz részt, és szigorúan betartják azokat az óvintézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, higiéniai előírások), amelyek a választási kampányrendezvényekre is érvényesek – szögezte le hétfőn Raed Arafat.

Az országos katasztrófavédelem vezetője arról is tájékoztatott: engedve az ismételt kéréseknek, a kormány úgy döntött, hogy mentesülnek a karanténkötelezettség alól a külföldről jött forgatócsoportok tagjai.


A mobilurnával nem mennek be a szavazó lakásába – írja egyebek mellett a veszélyhelyzetet szeptember 15-étől 30 napra meghosszabbító hétfői kormányhatározatban.

A dokumentum szerint a papírformaságokat az ajtóban intézik el, a szavazókörzet tagjai a szavazótól mindenkor legalább egy méter távolságra maradnak. A mobilurnát előbb azokhoz viszik, akik nem koronavírus-fertőzöttek, majd egy újabb úttal járják le a vírusos betegeket.

A dokumentum ugyanakkor előírja, hogy a szavazóhelyiségben egy időben legfeljebb öt választó tartózkodhat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: