Arafat: Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani

A templomi keresztelőn legtöbb 16 személy vehet részt

Tilos az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken – közölte kedd esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár.

A templomi keresztelő, amin legtöbb 16 személy vehet részt, nem esik a tiltás hatálya alá – pontosított Arafat.

Az országos katasztrófavédelem vezetője kifejtette: azokon a településeken, ahol az új koronavírus-fertőzések 14 napra összesített incidenciája ezer lakosra vetítve kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók.

“Ha az incidencia ezer lakosra vetítve 1,5 és 3 között alakul, a fenti intézmények 30%-os kapacitással működhetnek, legkésőbb 23 óráig, amennyiben pedig meghaladja a 3-at, felfüggesztik ezek tevékenységét” – magyarázta az államtitkár.

3-as incidencia fölött a szálláshelyek csak saját vendégeiket szolgálhatják ki.


Az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központok valamennyi dolgozóját hetente egyszer tesztelni kell koronavírusra – jelentette ki Raed Arafat kedd este, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően.

“Csökkentenünk kell a kockázatot. Most már nincs 14 napos beosztás, az emberek jönnek-mennek, váltásban dolgoznak, ezért a központokban élők védelme érdekében szükség van a gyakori tesztelésre” – fogalmazott a belügyminisztériumi államtitkár.

A decemberben esedékes parlamenti választásokat megelőző kampány kapcsán Arafat leszögezte, a zárt térben zajló rendezvényeken legtöbb 20, a szabadtérieken pedig legtöbb 50 személy vehet majd részt.


A szabadban mindenütt kötelező lesz a védőmaszk viselése azokban a térségekben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített száma ezer lakosra vetítve meghaladja a 3-as küszöbértéket – jelentette be kedd este az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője.

Raed Arafat elmondta, azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány 3/1000 alatt van, a zsúfolt helyeken kötelező a védőmaszk viselése.

A döntést az országos vészhelyzeti bizottság kedd esti ülését követően jelentette be Raed Arafat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: