Az E-Star Gyergyószentmiklós nyomorúságos öröksége

A város 2010-ben kötött 25 évre szóló, előnytelen szerződést

2010-ben az E-Star hőszolgáltatóval kötött 25 évre szóló, előnytelen szerződés, az akkori városvezetés a tanácstestülettel közösen hozott döntései olyan helyzetbe sodorták Gyergyószentmiklóst, aminek most érik be a  keserű gyümölcse.

A történet dióhéjban

Az E-Star, amikor úgy döntött, hogy eleget szolgáltatott a városnak, összecsomagolt és elment. Sőt, azt is be tudta bizonyítani, hogy a város hibájából nem tud szolgáltatni, nem tud eleget tenni a 2010-ben kötött szerződésnek és ezt a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság is elismerte. Az az érdekessége ennek az ügynek és az ügy képviseletének, hogy a várost az E-Starral szemben egy olyan ügyvéd, Vasile Ghere képviselte, aki a volt polgármester, Mezei János korrupciós perének a védőügyvédje volt egy időben. Egy olyan ember, akinek erőssége a büntetőjog, viszont a kereskedelmi-polgári törvénykönyv értelmében képviselte éveken keresztül a várost, azonban érdekes módon a stratégiai pereket mind elveszítette.

A bíróság, a legelső tárgyaláson a város számára hozott kedvező döntést. Amikor viszont az E-Star fellebbezett a város azt kérte, hogy utalják vissza az ügyet alapfokra, a két fellebbezést követően pedig az E-Star javára döntött a bíróság. A kihirdetett ítéletben a szerződésbontás jogosságáról határoztak. Ez 2020 március 23-án jutott a város tudomására, vagyis az, hogy a város hibájából bomlott fel az E-Starral kötött szerződés, ami több mint egy 100 millió lejes kártérítést generál a városnak.

A dolgok pikantériája

Az az érdekessége az ügynek, hogy Nagy Zoltán, volt polgármester, valamint az ügyvéd az E-Star minden, a város felé megfogalmazott követelését elismerte, így jelenleg ott tartunk a perben, hogy előbb-utóbb ha elveszítjük, borsos árat fizetünk érte. A bíróságon, az E-Star ügyvédi képviselete azt kérte, hogy az „anyapert” osszák három részre. Így van egy a fűtésár-differenciáról szóló majdnem 500 ezer lejes, egy a használati díjról szóló 3 millió lejes, valamint a fő perben lévő legalább 100 millió lej értékű követelés az E-Star részéről.

Az ügyvéd Csergő Tibor András polgármestert az elmúlt néhány hónapban arra sem méltatta, hogy telefonon felkeresse, illetve tájékoztassa arról, hogy a novembertől mostanig zajló peres eljárásokban a várost miként képviselte. Egyszerűen azt üzente, hogy egyezzenek ki az E-Starral. „Számomra kérdéses, hogy a régi városvezetés miért nem egyezett ki a céggel és miért nem fizette ki azt, amit eleve elismert.” – jelentette ki Csergő.

Csergő Tibor további érvekkel nyomatékosította, hogy miért tartja fontos lépésnek a jelenlegi védőügyvéddel való szerződés felfüggesztését. „Az évek során olyan érveket hozott fel a perben az ügyvéd, aminek semmi köze nincs a valósághoz, hiszen azt támadták meg, hogy az ANRSC-s ár jóváhagyása, ami 2014-ben volt, az illegális, és nem reális. Miért nem támadta meg azt akkor a volt városvezetés? Miért csak 2018-ban akarták fenntartani az igazukat? 2016-ban, miután felbontották a szerződést, képes volt a városvezetés egy olyan határozatot elfogadtatni, amit 2015-ben elutasítottak és amelyben visszamenőleg elismerik az E-Starnak az ANRSC által leírtakat. Ilyen körülmények között én nem tudom fenntartani a kapcsolatot az ügyvéddel és a várost nem szeretném fizetésképtelen helyzetbe sodorni. Éppen ezért voltak beterjesztve a határozatok, amelyek más ügyvédi iroda szerződtetésére vonatkoznak. Úgy érzem, hogy ez arról szól, hogy egyes emberek törvényszéki végzéssel próbálják a felelősséget magukról, a kártérítés összegének kifizetésétől mentesíteni.

Mivel előrehaladott állapotban van a két kártérítési per, mi azt tartjuk fontosnak, hogy az ügyet és akár igazunkat, ameddig csak lehet, akár az utolsó pillanatig próbáljuk megvédeni és kivédeni a város fizetésképtelenségi helyzetbe taszítását, amelyet a két per elvesztése okozhat.”


 Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kérem ossza meg ismerőseivel: