Az elmúlt 24 órában 35.026 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát

Ezzel 891.348-ra nőtt a beoltottak száma Romániában

Az elmúlt 24 órában 35.026 személy kapta meg Romániában a koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által hétfőn közzétett adatokból.

Az elmúlt egy napban 30.598-an kapták meg a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást (457-en az első dózist, 30.141 pedig a második adagot), a Moderna vakcinájával pedig 4428 személyt immunizáltak.

Ezzel 891.348-ra nőtt a beoltottak száma Romániában. Közülük 855.894-en kapták meg a Pfizer-BioNTech vakcináját (az első és a második dózist összesen), és 35.454 személy megkapta az első dózist a Moderna által kifejlesztett védőoltásból.

Az elmúlt 24 órában a Pfizer-BioNTech-kel beoltott személyek közül 65-nél jelentkeztek mellékhatások, a Moderna vakcina után pedig egy személynél lépett fel általános jellegű mellékhatás. A CNCAV megjegyzi, hogy 11 mellékhatás természetét még vizsgálják.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 2480 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót a Pfizer-BioNTech, és kilenc személynél a Moderna vakcina esetében.

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

oltas_feb8


Felmérés: A romániai lakosság 55,2 százaléka még idén be akarja oltatni magát koronavírus ellen

A romániai lakosság több mint fele még idén be akarja oltatni magát koronavírus ellen, és 54 százalékuk úgy gondolja, hogy a tömeges oltás meg fogja állítani a világjárványt – derül ki egy friss felmérésből.

A felmérést az INSCOP közvélemény-kutató intézet készítette a Babeş-Bolyai Tudományegyetem keretében működő kommunikációkutatási és társadalmi innovációs központtal partnerségben, a STRATEGIC Thinking Group megrendelésére.

A közvélemény-kutatás során megkérdezettek 55,2 százaléka azt mondta, hogy még idén be akarja oltatni magát koronavírus ellen, 39,4 százalék nem tervezi ezt tenni, 5,4 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszolt a kérdésre. Az oltást kérni szándékozók 42 százaléka 19 és 29 év közötti. Azok közül, akik nem kérik a vakcinát, 49 százalék azt állította, hogy döntése végleges, 49 százalék pedig nem tartja kizártnak, hogy változtat álláspontján. 2% nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Az oltást elutasítók a leggyakrabban azzal indokolják döntésüket, hogy tartanak az esetleges mellékhatásoktól – 30,9%, vagy nem bíznak a vakcina hatékonyságában – 26,8 százalék, vagy kevés információval rendelkeznek a koronavírus elleni immunizálásról – 14,7 százalék. Ugyanakkor az oltást elutasítók 12,7 százaléka azért nem oltatja be magát, mert nem hisz a vírus létezésében, 5,8 százalék pedig mindenféle oltást ellenez.

A felmérés szerint a román állampolgárok 68,3 százaléka gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány létezik és veszélyes, 17,2 százalék hisz ugyan a vírus létezésében, de nem tartja veszélyesnek azt, 10,4 százalék szerint minden hazugság ezzel kapcsolatban, 4 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A válaszadók 76,6 százaléka szerint az oltás a leghatékonyabb módja a bizonyos betegségek elleni védekezésnek, 21,4 százalék nem ért egyet ezzel, 1,9 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A megkérdezettek 62,4 százaléka bízik az oltásokkal kapcsolatos hivatalos információkban, 33,9 százalék nem bízik ezekben, 3,7 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A felmérésben részt vevők csaknem háromnegyede, 70,4 százaléka véli úgy, hogy az oltás jótékony hatásai felülmúlják a kockázatokat, 21,4 százalék nem ért egyet ezzel, 8,1 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A válaszadók 65,8 százaléka bevallása szerint nem kapott semmiféle oltást az elmúlt öt évben, 12,7 százalék egyszer oltatta be magát, 7,8 százalék két-három oltást kapott az elmúlt öt évben, 12,7 százalék minden évben beadatott egy-egy oltást az elmúlt öt év során, 0,5 százalék minden évben többet is, 0,6 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A romániaiak 54,8 százaléka véli úgy, hogy tömeges oltással megállítható a járvány, 33,7 százalék nem ért egyet ezzel, 11,5 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A megkérdezettek 83 százaléka szerint a koronavírus elleni oltásnak opcionálisnak kellene lennie, 16,4 százalék szerint kötelező kellene hogy legyen, 0,6 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy miként lehetne növelni a koronavírus elleni vakcinákkal szembeni bizalmat, 23,5 százalék azt válaszolta, hogy ehhez arra volna szükség, hogy kevés esetben regisztráljanak mellékhatásokat, 22,4 százalék úgy véli, hogy nőne a bizalom, ha nagyobb arányban oltatnák be magukat az egészségügyi dolgozók, 13,1 százalék szerint ez akkor következik be, ha más országokban magas lesz a beoltottsági ráta, 10,3 százalék szerint az egyes országok vezetői – államfők, miniszterelnökök, miniszterek – beoltása növelné a bizalmat. 22,5 százalék azt mondta, hogy semmi nem növelné az oltással szembeni bizalmát, 8,1 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

A megkérdezettek többsége (54,2%) bízik vagy nagyon bízik az uniós országok illetékes intézményei által végzett oltásengedélyezési eljárásokban, 50,4%-a bízik vagy nagyon bízik az Amerikai Egyesült Államokban végzett ilyen eljárásokban, 45 százalék pedig bízik vagy nagyon bízik a romániai engedélyezési eljárásokban. A hasonló kínai, illetve oroszországi eljárásokban a válaszadók 26,3, illetve 25,9%-a bízik.

A felmérés január 13-a és február 3-a között készült 1200 személy megkérdezésével, a hibahatár 2,8%.


A becslések szerint szeptemberig több mint 10 millió személyt oltanak be

A Pfizer BioNTech vakcina újabb szállítmánya hétfőn vagy kedden érkezik az országba, jelentette ki hétfőn Florin Cîţu kormányfő.

Az eredeti tervek szerint a Pfizer BioNTech nyolcadik, 163.800 dózist tartalmazó szállítmányának légi úton kellett volna megérkeznie hétfőn a bukaresti, kolozsvári és temesvári repülőtérre.

‘Ezt nem sikerült megvalósítani. Lehetséges azonban, hogy még a mai nap folyamán megérkezik a szállítmány. Vagy ma, vagy holnap. Beszéltem a védelmi minisztériummal is, hogy lássuk, létezik-e rá lehetőség, hogy el tudjuk mi hozni a vakcinákat. Ezeket amúgy is a második dózis beadására használjuk fel, nem lesznek csúszások emiatt az előjegyzésekben’ – mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

A kormányfő szerint a koronavírus elleni oltáskampány nagyon jól halad.

‘Ebben a hónapban közel 800.000 dózis AstraZeneca oltás is érkezik. Február 10-étől kezdődően erre a vakcinára is elkezdjük az előjegyzéseket, és a teljes szállítmányt az első dózis beadására használjuk fel. Az AstraZeneca esetében ugyanis két hónappal az első dózis után kell beadni a második dózist. Ez tehát azt jelenti, hogy további 800.000 személyt tudunk előjegyezni oltásra. Ma (hétfő – szerk. megj.) láttam a Bloomberg egy jelentését. Globális szinten Románia tartja a 14. helyet az oltási kampányt illetően. Az oltási kampány nagyon jól halad, de természetesen vannak rövidtávú problémák, amelyek azonban nem függnek tőlünk’ – fejtette ki Florin Cîţu.

A kormányfő elismételte, hogy a becslések szerint szeptemberig több mint 10 millió személyt oltanak be.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: