Az EMNP és az EMNT közös tiltakozása

TILTAKOZÁS

Mint ismeretes, Románia kormánya – az éjszaka leple alatt – sürgősségi kormányrendelettel módosította a Büntető Törvénykönyvet és a Büntetőeljárási Törvénykönyvet. Mindezek értelmében jelentősen leszűkítették a hivatali visszaélés bűncselekménynek minősülését. Ugyanakkor elfogadták a közkegyelemről szóló törvénytervezetet is – melyet előreláthatóan sürgősségi eljárásban fog tárgyalni Románia parlamentje. Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökségeinek nevében határozottan tiltakozunk a kormány intézkedései ellen és szolidaritásunkat fejezzük ki az utcára vonult tízezrek mellett.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy több mint negyed évszázaddal a rendszerváltás után, a bukaresti döntéshozók továbbra is csak saját anyagi- és politikai érdekeiket szem előtt tartva irányítják az országot. A korrupció – melyet a most meghozott kormányrendeletekkel csak még inkább intézményesítenek – a román demokrácia legnagyobb ellensége, mértéke pedig immár nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Politikai- és civil közösségünk megalakulása óta következetesen képviseli a tiszta, átlátható közélet, a politikai felelősségvállalás, a korrupciómentes közigazgatás és az elszámoltathatóság ügyét. Épp ezért támogatjuk és szolidaritásunkról biztosítjuk az utcára vonult tüntetők tízezreit.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőiként tagságunkat és szimpatizánsainkat is arra kérjük, hogy jelenlétükkel támogassák a megmozdulásokat.

Hisszük, hogy az 1989-es temesvári események szellemében, erdélyi magyar közösségünk is aktív részese lehet a romániai változásnak és változtatásnak. 

Találkozzunk az utcán!

 

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke 

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke 

2017. február 1., Kolozsvár

Kérem ossza meg ismerőseivel: