Az EMNT és az SZNT büntetőjogi feljelentést nyújtott be Iohannis ellen

Gyűlöletkeltés és diszkriminációra való uszítás miatt

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács a legfelsőbb bíróságon jelentette fel Klaus Iohannis román államfőt a 2020. április 29-én tett televíziós nyilatkozata kapcsán, gyűlöletkeltés és diszkriminációra való uszítás miatt.

A Tőkés László sajtóirodája által küldött tájékoztatás értelmében a román államelnök a szóban forgó beszédében gyűlöletet keltett és diszkriminációra uszított, amit a törvény büntet.

‘A legfelsőbb bíróságon iktatott feljelentés a román büntetőtörvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok bármilyen úton és módon történő uszítását arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. Jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai voltak a megbélyegzettek. A jogszabály 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik’ – olvasható a közleményben.

A dokumentum leszögezi: az EMNT és az SZNT elnökei, Tőkés László és Izsák Balázs által szignált feljelentés ráirányítja az ítélőszék figyelmét ‘a román államelnök korábbi és mostani kijelentéseinek ellentmondásosságára, a közvélemény általi felemás fogadtatására, a kirohanása hazai és nemzetközi jogi megítélhetőségére, hiszen Iohannis minden kétséget kizáróan elkövette azt, ami a fentebb idézett törvénycikkely, valamint az európai joggyakorlat szerint büntetendő. Diskurzusával gyűlöletet keltett az erdélyi magyarság, a székelység, a jogos autonómiaküzdelem, sőt a magyar nyelv ellen. A beadvány végül rámutat az államfő fellépésének társadalmi veszélyességére, s e magatartás nem maradhat megtorlatlan az igazságszolgáltatás által’ – olvasható a dokumentumban.

Klaus Iohannis államfő április 29-én bírálta a Székelyföld autonómistatútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

“Jó napot kívánok, PSD! (ezt magyarul mondta az elnök – szerk. megj.) Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében?” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott április 29-ei nyilatkozatában.

Forrás: www.agerpres.ro


KÖZLEMÉNY

Az EMNT és az SZNT feljelentette Iohannist

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács a román Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken jelentette fel Klaus Iohannis román államfőt a 2020. április 29-én tett televíziós nyilatkozata miatt.

A kolozsvári székhelyű EMNT, valamint az SZNT jogi hátterét biztosító marosvásárhelyi Siculitas Egyesület Kincses Előd ügyvédi irodáját kérte fel a feljelentés megfogalmazására. A beadvány szerint a román államelnök a szóban forgó – amúgy belpolitikai vihart és a román–magyar nyilatkozatháborút gerjesztett – beszédében elkövette a törvény által büntetendő gyűlöletre és diszkriminációra való uszítást („infracțiune de instigare la ură și discriminare”), amit a törvény büntet. A legfelsőbb bíróságon iktatott feljelentés a román büntetőtörvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok bármilyen úton és módon történő uszítását arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. Jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai voltak a megbélyegzettek. A jogszabály 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik. („Art. 369 Noul Cod Penal: Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”)

Az EMNT és az SZNT elnökei, Tőkés László és Izsák Balázs által szignált feljelentés ráirányítja az ítélőszék figyelmét a román államelnök korábbi és mostani kijelentéseinek ellentmondásosságára, a közvélemény általi felemás fogadtatására, a kirohanása hazai és nemzetközi jogi megítélhetőségére, hiszen Iohannis minden kétséget kizáróan elkövette azt, ami a fentebb idézett törvénycikkely, valamint az európai joggyakorlat szerint büntetendő. Diskurzusával gyűlöletet keltett az erdélyi magyarság, a székelység, a jogos autonómiaküzdelem, sőt a magyar nyelv ellen. A beadvány végül rámutat az államfő fellépésének társadalmi veszélyességére, s e magatartás nem maradhat megtorlatlan az igazságszolgáltatás által.

Nagyvárad, 2020. május 5.

Tőkés László
EMNT-elnök
sajtóirodája

Kérem ossza meg ismerőseivel: