Az iskolák megnyitása esetén a hatóságok biztosítani fogják a maszkokat a diákok számára

Fontolgatják az egészségügyi szűrést az iskolákban és a munkahelyeken

Ha megnyitják az iskolákat, a hatóságok fogják biztosítani a szájmaszkokat a diákok számára – mondta Ludovic Orban kormányfő, miután részt vett a fertőző betegségek kezelésével megbízott műszaki-tudományos csoport pénteki ülésén.

Orban kifejtette, az iskola beltéri, nyilvános hely, így amennyiben megnyílnak az oktatási intézmények, a kormánynak kötelessége lesz biztosítani a maszkokat minden tanuló számára, akinek nincs lehetősége beszerezni ezeket.

Arról még nincs döntés, hogy a szükségállapot feloldása után kinyithatnak-e a szállodák, vendéglők és szépségszalonok. A vendéglőkkel és kávéházakkal kapcsolatban gondot jelent, hogy ezeken a helyeken nem lehet maszkot viselni. A parkok viszont valószínűleg már korábban látogathatók lesznek – vélekedett Orban.

A kulturális intézmények – színházak, operák, koncerttermek – ‘lassan-lassan, nagyon komoly megfontolás után’ fognak ismét megnyílni – tette hozzá a miniszterelnök.


A lakosságnak szánt védőmaszkok ára két lej körül lesz, áfa nélkül – jelentette be csütörtökön Virgil Popescu gazdasági miniszter.

A tárcavezető szerint két hazai cég napi egymillió védőmaszkok állít elő, így garantálható lesz a két lej körüli kiskereskedelmi ár.

Meglátása szerint a piacon olyan mennyiségű bel- és külföldi gyártású maszk van jelen, hogy szükségtelen a termék árának hatósági maximálása.


A romániai fertőző betegségek kezelésével megbízott műszaki-tudományos csoport azt fontolgatja, hogy a járványügyi korlátozások lazításakor egészségügyi szűrést vezetnek be az iskolákban és munkahelyeken.

Orban elmondta, az ülésen felleltározták a járvány indokolta korlátozó intézkedéseket, és kiértékelték azok eredményességét. Ugyanakkor a tiltások fokozatos feloldásának módjáról is megkezdték a tanácskozást.

Beszámolója szerint több ötlet is felmerült, például az, hogy elektronikus lázmérőket használva egészségügyi szűrést vezessenek be az iskolákban és munkahelyeken. Az elképzelés szerint azokat a személyeket, akiknél a mérőeszköz 37 foknál magasabb testhőmérsékletet mutat, nem engedik majd be az intézménybe és azonnal orvosi vizsgálatnak vetik alá – mondta Orban.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: