Bejelentette a kormányfői tisztségről való lemondását Ludovic Orban

Nicolae Ciucă lett az ügyvivő miniszterelnök

Lemond a miniszterelnöki tisztségről Ludovic Orban. A kormányfő ezt maga jelentette be hétfő este a Victoria-palotában adott nyilatkozatában.

Orban kifejtette: az állampolgárok kifejezték akaratukat a hétvégi választásokon, most mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat egy új kormány alakítása érdekében. ‘Romániának felelős kormányra van szüksége, egy olyan kormányra, amely képviselje a román állampolgárok akaratát, akik az ország modernizálását és fejlesztését óhajtják. Mai döntésemmel egyértelművé akarom tenni, hogy nem ragaszkodom görcsösen a miniszterelnöki tisztséghez, és hogy a közelgő tárgyalások olyan jobbközép politikai erők által kialakítandó kormányt kell hogy eredményezzenek, amelyek Románia euroatlanti irányultságát támogatják és minden, Románia rendelkezésére álló forrást felhasználnak’ – mondta.

Felidézte, hogy egy éven és egy hónapon át látta el a kormányfői feladatokat, egy olyan időszakban, amely Románia számára rendkívül nehéz volt: a világ többi polgárával együtt a román állampolgárokat is pandémia és előzmény nélküli gazdasági válság sújtotta.

Orban azt mondta: igyekezett megfelelően ellátni feladatait, és azzal a tudattal távozik, hogy teljesítette kötelességét. ‘Mindent megtettünk, amit emberileg meg lehetett tenni, én is, és a kormánycsapat is’ – szögezte le.

A megalakítandó kormányról azt mondta: az a célja, hogy a PSD ne vegyen részt a kormányzásban.

Orban közölte, hogy Klaus Iohannis államfő ki fog nevezni egy ideiglenes miniszterelnököt a kormány tagjai közül. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az új miniszterelnök kinevezésekor ‘győzedelmeskedni fog a ráció hangja’, és hogy az új kormány képes lesz a világjárvány után újjáéleszteni Románia gazdaságát.


Nicolae Ciucát nevezte ki az államfő ügyvivő miniszterelnöknek

Nicolae Ciucă védelmi minisztert nevezte ki az államfő ügyvivő miniszterelnöknek, miután tudomásul vette Ludovic Orban lemondását.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn este jelentette be, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről.

Egyes források szerint a PNL vezetői kedden találkoznak Klaus Iohannis elnökkel, és megvitatják a lehetséges miniszterelnöki nevesítéseket.

Az államfő hétfőn megbeszélést folytatott Ludovic Orbannal a Cotroceni-palotában.


Ciolacu: Felelőtlenség, amit Orban tett

Felelőtlen tettnek nevezte hétfő este Ludovic Orban miniszterelnök lemondását Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

“Felelőtlenség, amit Orban tett. (…) A miniszterelnöki tisztséget nem hagyhatod el csak úgy. Nem hagyhatod az országot káoszban, mert te megsértődtél. Egy ügyvivő kormány nem adhat ki sürgősségi rendeleteket. (…) A választások után az új kormány megalakulása két-három hétbe, akár egy hónapba is beletelhet. Mi lesz Romániával ebben az egy hónapban? És ha a kormányt nem iktatják be első próbálkozásra? Jelen pillanatban, az egészségügyi válság közepette, Romániának nincs teljes jogkörrel rendelkező kormánya. Felelőtlen gesztus ez, nem férfias magatartás” – fogalmazott a Digi 24-nek adott telefonos nyilatkozatában Ciolacu.

A PSD-elnök szerint az rendben van, hogy amikor elveszíted a választásokat, nem maradsz kormányon, “de amíg feláll a következő kormány, államférfiként teljesíted a kötelességed, akár tetszenek a választási eredmények, akár nem”.

Véleménye szerint az alkotmányos logika most azt követelné, hogy a legtöbb mandátumot szerzett párt menjen elsőként a Cotroceni-palotába, javasoljon kormányfőt, és tíz nap alatt próbálja meg megszerezni a parlament támogatását.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: