Chopin-est Gyergyószentmiklóson

2020. február 18., kedd 19 óra


Thurzó Zoltán: Frédéric Chopin est, két szál gyertya fényénél

Egy rendhagyó interaktív zongoraest helyszíne lesz a gyergyószentmiklósi Művelődési Ház Színházterme február 18-án, kedden 19 órai kezdettel.

Kérlek engedjétek meg, hogy pár gondolatomat osszam meg veletek a Chopin-koncerttel kapcsolatban:

A zene számomra pont olyan, mint sokaknak a szerelem: élni nélküle lehet, csak éppen nem érdemes. A muzsika számomra hatalmas dolog. Néha jobban el tudom játszani az érzéseimet, mint elmondani őket szóban. Egy dallam megváltoztatja a kedvünket, emléket teremt, megváltoztathatja az életünket. Ez mindenkivel így van. Egyszer azt olvastam, hogy a zongoramuzsika minden szomorúságunknak, és minden örömünknek hangot ad. Senki számára nem kell lefordítani. Ezek a zeneszerzők fantasztikus ajándékot adnak számomra minden alkalommal, amikor az ujjaimmal a billentyűk felett történeteknek adok hang-színt. Szeretnék mindenkinek átnyújtani egy ajándékot: elmesélni, és előadni mindazt, ami emberi lényünket jellemzi. Zenében, szóban. A zene, az adott zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Önmagunkat is. Chopin a zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaival fejezte ki mindazt, amit lényegesnek gondol a világról és természetesen benne az emberről magáról. Nem szabad magyar gyökereinkről sem elfelejtkezni, mert ezek szervesen kapcsolódnak több nemzet nagyjához, akik szintén a gyökerek, a hagyományok megőrzését vállalták fel. Liszt Ferenc mondta barátjáról egyszer, hogy “A kincs, melyet Fryderyk Chopin adott a világnak, zenéből van, a kincs, amelyet ő kapott a világtól, emberi lényekből áll.” Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan.

“Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak.” vallja Coelho. És ez teljes mértékben így van. Ami egyszer a történelmünk folyamán maradandóvá lett, az minden bizonnyal évtizedek múlva is az lesz. Ismerjük meg közelebbről az embert is a zenéje mögött! Sok szeretettel várlak benneteket.

Mindenkit sok szeretettel várnak az esemény szervezői is a hangversenyre.


Műsoron elhangzik majd:

Nocturne Op.27, Nr.1, Nr.2
Andante Spianato Op.22
Mazurka in F minor Op.63, Nr.2
Mazurka in C sharp minor Op.63, Nr.3
Valse brillante Op.34, Nr.2
Nocturne Op.9, Nr.1, Nr.2, Nr.3
Etude in C sharp minor Op.25, Nr.7
Revolutionary Etude Op.10, Nr.12
Liszt Ferenc: Sonetto 104 del Petrarca, S.161, Nr.5
g-moll Ballada Op.23, Nr.1

Bővebb információkat a www.thurzozoltan.com oldalamon találhattok.

Sok szeretettel várok mindenkit!


A Magyar Kultúra díjas Thurzó Zoltán korosztályának egyik legaktívabb zongoraművésze. Több generációra visszatekintő, történelmi zenész családi körben nőtt fel Nagyváradon, amely generációk óta szervesen vesz részt Nagyvárad zenei életében, alakítva ezzel a város zenetörténetének egy részét. Virtuóz, szenvedélyes és érzékeny zongorista. Minden zenei korszakból merít, és előadásait tekintve a zenei kifejezési technika sokszínűsége jellemző.

chopin

Zenei tanulmányait öt évesen kezdte el szülővárosában, Schmidt Magda zongoratanárnő irányításával. Egy évvel később már nyilvános zongorahangversenyen szerepel. Az évek folyamán több verseny győztese, díjazottja.
Szólistaként, de kamaramuzsikusként is elismert teljesítménye, hozzáállása, lendülete, mely során dokumentálva eddigi fellépéseinek száma megközelíti az 1000-et. Tehetségére nagynevű zeneszerzők is felfigyeltek kiskora óta úgy Romániában, mint később Brazíliában is. Több művet dedikáltak számára. Thurzó Zoltán a harmadik generáció tagjaként, már fiatalon „belekóstolt” ebbe a „családi hagyományba”, és apró lépésekkel ő is hozzájárult/ hozzájárul ezen dokumentációs adattár/kutatómunka folyamatos frissítéséhez, valamint naprakészen tartásához.

Meggyőződése, hogy a zene eszköz lehet a világ jobbá tételéhez.


Jegyek ára: felnőtteknek 15 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 12 lej. A jegyek megvásárolhatók a művelődési ház jegypénztárában munkanapokon 15 órától 19 óráig, valamint az előadás előtt fél órával.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!


Kérem ossza meg ismerőseivel: